Observaties

Stadsleven interview: internet critic Evgeny Morosov on the theft of our time and attention
Video by Daryl Mulvihill

For my monthly live talkshow in Amsterdam, Stadsleven ('City Life' ) I interviewed internet critic Evgeny Morosov, prolific essayist and author of 'To Save Everything, Click Here' (translated in Dutch by publisher De Wereld as 'Om de wereld te redden, klik hier'). The theme this month (May 2014) is 'Slow City', about how to reconquer calm and focus in hectic urban life, and I talked to Morosov about the virtues of boredom and the onslaught on our time and attention by addictive social media. Morosov admits that he is vulnerable too: he sometimes locks away his router cable and smartphone so as to have a chance to be creatively bored.

>>>
Stadsleven interview: <br>Saskia Sassen on smart cities and big data
Video Daryl Mulvihill

For my live monthly talkshow Stadsleven ('City Life') the theme in April 2014 was 'Big Data: What does the city know about me?'. One of my guests, via Skype and video, was the Columbia sociologist Saskia Sassen, well-known for her research on globalization and migration. "Much of the design of smart cities generates a city that is not smart enough," she says. "Actually they are pretty stupid." Too much standardized technology leads to a loss of local knowledge, says Sassen. "Ultimately you need openness."

>>>
Stadsleven: de nieuwe natuurnuchterheid
De'Uitlaattuin' van PJ Roggeband: altijd je hoogstpersoonlijke groen bij de hand

Deze column sprak ik uit bij Vroege Vogels op zondag 30 maart, vooruitlopend op Stadsleven van maandag 31 maart met als thema 'Natuur(lijk) de stad'. 

Een vos steekt de drukke Amsterdamse Linnaeusweg over. Een hert knabbelt je voortuin leeg of staat te grazen bij de bushalte. Een reiger staat voor je deur te bedelen, in de gracht zwemmen exotische diersoorten als de zwartbekgrondel en de rivierdonderpad en ’s avonds scheren de vleermuizen laag over het water. ‘Natuur(lijk) de stad’: dat is morgenavond het thema van de maarteditie waarmee Stadsleven, mijn maandelijkse live talkshow en digitaal magazine, het voorjaar inluiden. >>>

Stadbericht #280: Dit is stadmaker Tracy Metz
Tracy Metz (Foto Yuli Kho)

Pakhuis De Zwijger zet wekelijks op zijn platform Nieuw Amsterdam mensen in de spotlight die met hun ondernemende geest het initiatief nemen om hun omgeving beter te maken. Deze week ben ik de 'Stadmaker' van de week. Hieronder het korte interview dat Ilse van de Kamp met mij hield.

Hoe maak jij de stad?

Door te praten en te schrijven. Praten doe ik in mijn maandelijkse talkshow Stadsleven, waar ik aanstaande maandag 31 maart in Peoples Place in ga op het onderwerp Natuur(lijk) de stad. In de Groene Amsterdammer schrijf ik elke maand een essay aan de hand van thema van de Talkshow. Daarnaast heb ik aan verschillende boeken gewerkt waarin ik de verhouding tussen mens, stad en natuur altijd naar voren laat komen. >>>

Voor Stadsleven ‘De Stad door Andere Ogen‘ hebben we een maand lang de stad van een andere kant laten zien. Voor de laatste blogpost van deze serie schreef Harald Vlugt, beeldhouwer, graficus en collagist, een column over zijn kunstwerk 'Another city' dat Amsterdam in negatief en volgens haar financiële geschiedenis weergeeft. 

Vanaf het moment dat ik uit mijn ogen kon kijken ben ik mateloos gefascineerd door exotische landkaarten in al hun verscheidenheid. Als kind op reis met de wijsvinger, later als jonge backpacker op reis door alle werelddelen, voornoemde kinderdroom achterna. En als kunstenaar ben ik uiteindelijk landkaarten gaan verzamelen die stuk voor stuk als werkmateriaal voor mijn collages in mijn beeldarchief van een miljoen 'images' belandden.

Eindeloos veel kaarten. Stadskaarten, landkaarten, zeekaarten.

Als collagist ‘ont-auriseer’ ik: ik ontdoe het beeld van zijn aura /betekenis en recycle/hergebruik het beeld voor mijn eigen verhaal. Collages maken noem ik het sturen van het toeval, spelen met betekenissen om zo een nieuw, eigen beeldverhaal te vertellen .

Dit jaar maakte ik de collage ‘Another city’ van Amsterdam. Het is een grote ingelijste collage waarbij ik ben uitgegaan van de officiële en actuele nautische kaart van Amsterdam. Binnen mijn ingeschilderde collage werd land water en water land. Ik maakte als het ware het ‘negatief’ van de stad Amsterdam . >>>