Groeten van gans Emanuel

Groeten van gans Emanuel

Op diverse plaatsen in Frankrijk worden ‘salons’ gehouden waar onafhankelijke, dus meestal kleine wijnproducenten – de zgn. vignerons indĂ©pendentseen zaal afhuren om er hun wijnen te laten proeven (dĂ©gustation) en te verkopen (achat). In 2008 bezocht ik zo’n salon in Lille. We kwamen niet alleen met een paar dozen thuis, maar ook met een paar tassen met vacuĂŒmverpakte streekproducten. Zoals een verrukkelijk stuk met foie gras gevulde gerookte eend. Ik vroeg aan de producent, ene Emmanuel Jacquin, of de eend met zijn eigen lever was gevuld. Hij moest niet lachen. Toch zette hij ons op de verzendlijst. Nu komen zijn Meilleurs Voeux binnen voor het nieuwe jaar. Jacquin heeft een Sesamstraat-achtige opstelling gemaakt van speelgoedeenden en ganzen en ze de namen gegeven van zijn équipe (hij is zelf de witte eend in het midden, met strohoed). Beetje luguber wel, deze jolige vereenzelviging van de speelse beul met het beest. Zelfs de meilleurs voeux, de beste wensen zullen eend Isabelle en gans Sylvain niet helpen 2011 te overleven.