Zoet&Zout: Water en de Nederlanders

Zoet&Zout: Water en de Nederlanders

Het schepje en het emmertje: het waterbouwen zit de Nederlanders in de genen. Dat is maar goed ook, want we krijgen steeds meer met het water te maken. Dat dijken bouwen en polders droogmalen, dat hebben we na eeuwen ervaring zo langzamerhand onder de knie – maar is dat wel genoeg?
Het water komt van alle kanten op ons af: de zeespiegel rijst, de rivieren worden voller, het regent en stormt meer (zoals afgelopen juli) maar het kan ook heel droog zijn (zoals in mei). En er staat steeds meer op het spel. Zo’n zestig procent van het bruto nationaal product wordt in het laaggelegen westen van het land verdiend.
Nederland onderwerpt het landschap nu aan een extreme makeover om een nieuwe verhouding met het water vorm te geven. Daarover gaat Zoet&Zout: Water en de Nederlanders (oftewel Sweet&Salt: Water and the Dutch). Het is een tweeledig project van Tracy Metz en Maartje van den Heuvel, een boek en een tentoonstelling die 11 februari 2012 open gaat in de Kunsthal in Rotterdam.
Onder druk van de verandering van het klimaat bedenken landschapsontwerpers allerlei vernuftige oplossingen om dat water weg te werken. Waterpleinen in de stad, hedendaagse varianten op de eeuwenoude terp, hele nieuwe rivierarmen – en soms laten we gewoon weer Gods water over Gods akker lopen.
>>Wordt vervolgd<<