Zoet&Zout: Flood in beeld

Zoet&Zout: Flood in beeld

Water is het meest identiteitsbepalende element van Nederland. Water zit de Nederlanders in de genen, zoals Tracy Metz al schreef. Waar is dat mooier, aangrijpender, diepzinniger, pakkender te zien dan in de beeldende kunst en mediacultuur?

De tentoonstelling Zoet&Zout. Water en de Nederlanders, vanaf 12 februari 2012 in de Kunsthal in Rotterdam, en het beeldkatern van het gelijknamige boek tonen de rijke schakering aan betekenissen die Nederlanders hechten aan water en de wateren. Zo’n 125 kunstwerken en mediabeelden zullen er te zien zijn: historische schilderijen, uit onder meer het Rijksmuseum en het Kröller-Müller Museum, maar ook hedendaagse fotografie en videokunst.

Om In de stemming te komen: een recent fotowerk van de Rotterdamse kunstenaar Frank van der Salm, Flood uit 2009. Hij fotografeerde een filmbeeld van een golf op een groot lcd-scherm in de openbare ruimte en vergrootte dat uit tot een foto van bijna drie meter breed. Van der Salm maakt kunstwerken van soorten landschappen en geeft deze beelden soortnamen. Zijn landschappen gaan niet over voorstad X of snelweg Y, maar over het fenomeen voorstad of snelweg. Met dit beeld  Flood geeft hij vorm aan het gemediatiseerde beeld dat wij door alle aandacht voor tsunami’s en zeespiegelstijging hebben van de dreiging van het water.

Maartje van den Heuvel