Zoet&Zout: De baadster van Emmy Andriesse

Zoet&Zout: De baadster van Emmy Andriesse

Water – we strijden ertegen, we sluiten er een verbond mee, we leven ermee, wenden het aan voor ons gewin, en: we hebben er ook veel plezier mee! In Zoet&Zout zal te zien zijn hoe Nederlanders sinds oudsher pret hebben beleefd aan water: zwemmend, zeilend, of – als het koud is – schaatsend. De bekende IJspret zal in historische schilderijen zien zijn, in een baadster van Rineke Dijkstra uit de jaren negentig en dit beeld is ook een inmiddels klassieke baadster uit de Nederlandse beeldcultuur. Fotografe Emmy Andriesse (1914-1952) nam in de Nederlandse fotografie een sleutelpositie in tussen vooroorlogs modernisme en naoorlogse documentaire fotografie. Ze heeft altijd oog gehad voor een mooie, intense menselijkheid. Dit beeld, dat zij ergens in de periode 1950 – 1952 maakte in Camperduin van iemand uit haar vriendenkring, is daar ook een voorbeeld van. Deze baadster is niet in een gerichte pose afgebeeld, niet bedoeld om te shockeren of te verleiden. Iedere Nederlander herkent hierin het heerlijke gevoel van vrijheid van het strand, het uitwaaien, de warmte van de zon en het typische gevoel van het zand en het opdrogen na het zwemmen. Emmy Andriesse beeldde het af in een ontwapenende alledaagsheid.

 

Maartje van den Heuvel