Zoet&Zout: Een heerlijke waterval

Zoet&Zout: Een heerlijke waterval

Het stromen, bruisen en kolken van water heeft kunstenaars van alle tijden gefascineerd. Zoals Leonardo da Vinci, die water zo’n beetje als grootste fascinatie, zo niet obsessie had. Maar ook Nederland had zijn liefhebbers. Jacob van Ruisdael schilderde vele prachtige watervallen in de periode vanaf 1650. Ruisdael is bekend vanwege zijn Hollandse landschappen en prachtige gezichten op steden zoals Haarlem, Amsterdam en Wijk bij Duurstede (met de beroemde molen). Maar de watervallen zag hij niet in Nederland: ze zijn Scandinavisch. Niet dat hij daar zelf was geweest. De schilder en kunsthandelaar Allart van Everdingen (1621-1675), die net als Ruisdael eerst in Haarlem en daarna in Amsterdam woonde en werkte, was dat wèl. Hij bezocht Scandinavië in 1644 en schilderde daarna landschappen met watervallen, waar Ruisdael zich weer op heeft gebaseerd.

Maartje van den Heuvel