‘De nacht in de stad verbraaft’ – Interview Joop de Boer (Pop-up City)

‘De nacht in de stad verbraaft’ – Interview Joop de Boer (Pop-up City)

Stadsleven ‘After Dark’ onderzoekt het leven ‘s nachts. De Amsterdamse nachten zijn braaf geworden, zegt Joop de Boer, mede-oprichter van stadsblog Pop-Up City in een interview dat ik met hem hield voor Parool. Nachtbrakers maken plaats voor de keurige Uber-chauffeurs met stropdas.

Is Amsterdam wel de bruisende kosmopolitische 24-uurs stad waar we onszelf graag voor aanzien?
‘De nacht wordt in Amsterdam juist gedomesticeerd. Met de nacht gebeurt hetzelfde als met diverse stadsbuurten: het verbraaft. De nacht was altijd het domein van de taxichauffeurs, schoonmakers, horecapersoneel en nachtbrakers. Nu wordt die overgenomen door nieuwe groepen.’

‘De taxichauffeur met leren jas wordt een keurige Uber-chauffeur met stropdas, en in de plaats van de roosverkoper die alle cafés afloopt heb je nu op de NDSM-werf een automaat waar je 24 uur per dag een boeketje uit kunt halen. Automaten zijn trouwens echt iets van de nachteconomie. Na de frikadellen in de automatieken kun je in de Chicago nu zelfs midden in de nacht een verse salade uit een machine halen.’

De gemeente is van plan om zes locaties 24-uursvergunningen te geven. Club Trouw in de Wibautstraat maakte daar gebruik van, maar op andere locaties wordt de vergunning (nog) niet echt ingevuld. Is de stad te klein om ook sportscholen, kinderopvang en wasserettes de hele nacht te laten draaien?
‘Op de 24-uurs internationale meetlat zul je Amsterdam nog niet in de top 30 aantreffen, vermoed ik. Alleen op het Damrak en op De Wallen lopen er ‘s nachts nog mensen en zijn er nog zaken open. Maar te klein? Er wonen zeven miljoen mensen in de Randstad! Als het vervoer beter was geregeld zou dat al veel helpen.’

De 24-uurs economie heeft in Amsterdam ook veel tegenstanders, niet in de laatste plaats vanwege de overlast.
‘Dat geldt niet alleen voor Amsterdammers. In Hamburg hebben ze de muren in de hoerenbuurt beschilderd met een soort lak dat de urine van de muur weer terug laat spatten op je schoenen. Net als op de Wallen met Project 1012 (coffeeshop-, prostitutie- en veiligheidsbeleid voor postcode 1012) worden de scherpe randen van de nacht weggehaald. De gemeente wil een 24-uurs setting, maar dan wel netjes.’

‘Veel cafés die tien jaar geleden tot 1 uur of 4 uur ‘s nachts op waren, zijn koffietenten geworden. Ze zijn frisser, aantrekkelijker voor grotere groepen en zijn meer op de dag gefocust dan op de kleine uurtjes.’