Het boerenleven was een hard bestaan

Het boerenleven was een hard bestaan

Voor de meeste boeren was het leven eerder zwaar en armoedig geploeter dan avontuur. Dit heeft prachtige beelden opgeleverd die op dit moment te zien zijn in de foto-expositie ‘Boeren: Avonturen op het land’ in Fotomuseum Den Haag. Soms zijn dat veelzeggende details als de klompen van Evert of een verweerde hand met puntige metalen vingerhoedjes die handig zijn bij het aardappelen rooien.

Mijn stuk over deze tentoonstelling kwam 8 januari uit in het NRC en is hieronder te lezen:

[embeddoc url=”http://www.tracymetz.nl/wp-content/uploads/2016/01/NRC-Kunst-boeren-8-jan-2015.pdf” download=”all”]

boerenleven 1

 

Een van de sterkste werken is een video van Erik Klein Wolterink. Zijn Gemengd Bedrief, Mixed Feelings is een remake van een film die zijn broer vijftien jaar eerder maakte, toen hun ouders hun boerderij in de Achterhoek verlieten. Voor zijn video volgt hij letterlijk dezelfde weg over het erf als zijn broer. Zo kunnen we precies zien wat daar is veranderd: elektrische fietsen waar eens de trekker stond, hortensia’s op de plek van de schuur, trampolines in plaats van varkensstallen.

Bekijk een fragment uit de video hieronder:

 

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling ‘Boeren: Avonturen op het land’ in Fotomuseum Den Haag. De tentoonstelling is te bewonderen tot 13 maart 2016.