HEYU! Urbans talkshow series: 6 cities, 6 thinkers

HEYU! Urbans talkshow series: 6 cities, 6 thinkers

Nederland is voorzitter van de EU in de eerste helft van 2016.  Voor de talkshowserie HEYU! van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, nodig ik zes prominente stadsdenkers uit, één per maand, vanuit steden in en rond Europa, voor een gesprekover urgente urban issues in de live talkshow HEYU! Urbans. Tot de gasten behoren David Madden (Londen), Stavros Stavrides (Athene), Marten Kaevats (Tallinn, Estland), Francesc Muñoz Ramírez (Barcelona), Tuna Kuyucu (Istanbul) en de burgemeester van Amsterdam,Eberhard van der Laan. Literatuurcritica Margot Dijkgraaf nodigt 12 van de beste Europese schrijvers uit voor HEYU! Writers. Meer informatie en kaartverkoop: www.oba.amsterdam. Leden van We Are Public kunnen gratis naar het programma. 

Kijk hier alle video’s terug van de events en lees de blogs en discussies terug. 

Programma:

13 Januari – Londen: De stad betaalt de prijs van zijn succes met ongebreidelde gentrification en een woningmarkt die alleen voor de rijken is weggelegd. Gasten: David Madden, prof. sociologie aan de London School of Economics en Fred Schoorl, directeur Bond Nederlandse Archictecten. 

8 Februari – Athene: Wat heeft de economische crisis met de stad gedaan? Overal ontwikkelen burgers initiatieven om te kunnen overleven. Gasten: Stavros Stavrides,  een architect die momenteel professor is aan de Architectuur School, Nationale Technische Universiteit van Athene met als co-referent theatermaker Lucas de Man

23 Maart – Tallinn – De hoofdstad van Estland is voorloper in het gebruik van digitale technologie, ook in het bestuur. Hoe ziet de digitale democratie van de toekomst eruit? Gasten: Marten Kaevats is een architect en urban planner, die momenteel als adviseur meewerkt aan de digitale agenda voor Estlands EU voorzitterschap 2018. Met als co-referent Ger Baron, chief technology officer Gemeente Amsterdam

28 April – Barcelona – Het massatoerisme drukt steeds zwaarder op de stad. Andere steden, waaronder Amsterdam, kijken voor oplossing naar de hoofdstad van Catalonië. Gasten: Francesc Muñoz Ramírez, professor verstedelijking aan Barcelona Autònoma Universiteit, met als co-referent Frans van der Avert, Chief Marketing Officer Amsterdam

25 Mei – Istanbul – De stad groeit als kool: 12 miljoen, 16 miljoen, niemand weet het. De ongeremde verstedelijking is even dynamisch als verstikkend. Gasten: ass. prof sociologie Tuna Kuyucu die momenteel werkt aan een boek over het falen van stedelijke vernieuwingsprogramma’s in Istanbul. Met als co-referent Joost Lagendijk, voormalig Europarlementariër en co-auteur van o.a. ‘Sturen bij de Moslimburen’ (2007) en ‘De Turken komen eraan!’ (2013).

7 Juni – Amsterdam – Hoe gaat Amsterdam om met bovenstaande kansen en uitdagingen? En wat kan de hoofdstad van Nederland leren van deze steden? Gast: burgemeester Eberhard van der Laan