Video HEYU! Urbans Amsterdam met Burgemeester Van der Laan

Video HEYU! Urbans Amsterdam met Burgemeester Van der Laan

Dinsdag 7 juni ging ik tijdens de grande finale van HEYU! Urbans Amsterdam in gesprek met de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Welke lessen kan Amsterdam leren van de frisse ideeën van de buitenlandse stadsdenkers die in eerdere edities rondom Londen, Athene, Tallinn, Barcelona en Istanbul te gast waren? 

‘Sociale huurwoningen ook Airbnb’

Ik bevroeg de burgemeester o.a. op de Urban Agenda en het Pact van Amsterdam, de vluchtelingencrisis, het massatoerisme en de woningmarkt.

Van der Laan pleitte voor inkomensafhankelijke huur waarbij mensen die meer verdienen, een hogere huur betalen. Ook betitelde hij zichzelf als anti-cyclische burgemeester, die in tijden van voorspoed niet bang is de kraan wat dicht te draaien zodat de stad ook op lange termijn succesvol kan blijven. Zijn uitspraak over dat sociale huurders ook zouden moeten kunnen profiteren van Airbnb werd breed opgepikt door verschillende media zoals Het ParoolNu.nl, De Standaard, VolkskrantElsevier, HP/De Tijd, AT5. Minister Blok van Wonen sprak zich uit tegen het voorstel (hier te lezen), verschillende raadsleden (hier en hier te lezen),woningcoöperaties (hierhier en hier te lezen) en opiniemakers (in o.a. Vrij Nederland, NRCParool en Elsevier) reageerden op deze uitspraak.

De burgemeester reageerde op een opmerking van professor Francesc Muñoz Ramírez, die in een vorige editie sprak over de problemen die Barcelona heeft met massatoerisme en hierbij aangaf dat veel inwoners niet de opbrengsten zien van toerisme. In hun ogen gaat het geld naar hotels, musea en toeristische attracties. “Ook in Amsterdam komen de opbrengsten vooral terecht in een bepaalde hoek,” reageerde Van der Laan.

Voor de talkshowserie HEYU! van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam in het kader van het Nederlands voorzitterschap, nodigt Tracy Metz zes prominente stadsdenkers uit, één per maand, vanuit steden in en rond Europa, voor een gesprek over urgente urban issues in de live talkshow HEYU! Urbans.

Meer zien en lezen?

Meer columns en video’s van de HEYU! talkshow serie zijn hier te vinden.