Fotografe reist bijzondere bomen achterna

Fotografe reist bijzondere bomen achterna

Voor het NRC bezocht ik de expositie van Scarlett Hooft Graafland Shores like you in Huis Marseille. Hier worden haar werken gecombineerd met werk van drie Afrikaanse fotografen.

Er heerst altijd een zekere ongemakkelijke spanning tussen die idyllische land- schappen, waar ze naar eigen zeggen altijd op zoek is naar het ‘authentieke’, en de gekunstelde taferelen die zij tegen dat decor construeert

Scarlett Hooft Graafland reist wel vaker bomen achterna: deze drakenbloedboom bij Jemen, en de Old Tjikkoboom in Zweden die de oudste boom ter wereld heet te zijn, en de baobab op Madagascar, en de coniferen die de achttiende-eeuwse ontdekkingsreiziger James Cook tegenkwam in de Stille Zuid- zee. Die zoektochten brengen haar naar schijnbaar ongerepte plekken op de wereld waar ze vervolgens, in samenspraak met de lokale bevolking, taferelen ensceneert.

Lees het hele stuk hier: nrc-kunst-scarlett-hooft-graafland-26-sept-2016-tracy-metz