Maaskantprijs 2016: Tracy in Nederland

Maaskantprijs 2016: Tracy in Nederland

Op  4 november kreeg ik uit handen van burgemeester Aboutaleb de Maaskantprijs 2016 uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor het stimuleren van het debat over architectuur, landschapsinrichting en stedenbouw door publicaties, onderwijs of opdrachtgeverschap. Die dag lanceerde ik ook het multimedia project tracyinnederland.nl dat ik ontwikkelde samen met multimediaproducent Submarine, tekenaar Jan Rothuizen en podcastmakers De Kostgangers. Onderdeel van dit project is het essay ‘Vlucht naar voren’, met vormgeving van Hamid Sallali

perskit-tracy-in-nederland-homepage

In ‘Tracy in Nederland’ neem ik de kijker mee op reis door Nederland. Vliegend over het land met Google Earth luister je naar audiotours met interviews met o.a. Arnold Reijndorp (winnaar Maaskantprijs 2012), Henk Ovink (speciaal watergezant) en Hans Mommaas (directeur Planbureau voor de Leefomgeving). Typografische elementen van Jan Rothuizen gaan hierbij een bijzondere relatie aan met de gebouwde omgeving. Ook is op de website een etalage te vinden met een bloemlezing van kernstukken uit mijn oeuvre.

Onderdeel van het project is het essay ‘Vlucht naar Voren’ waarin ik terug- en vooruitblik op ontwikkelingen in de stad. Ik beschrijf hierin hoe grote krachten zoals de massa’s toeristen, groot geld van buitenlandse beleggers en een groot tekort aan woonruimte druk uitoefenen op de stad, maar in feite
resultaat zijn van het succes van de stad. De vraag die ik hierbij stel is: hoe gaan we dat succes managen zodat het ons niet alleen overkomt, maar we het ook naar onze hand kunnen zetten om de stad te verbeteren? Nederlandse steden denken nog op kleine schaal. We hebben last van een Calimerocomplex en zijn verbaasd dat we al met de grote jongens meespelen.’ Lees hier het hele essay ‘Vlucht naar Voren’