De stad in De Ochtend: Houten architectuur, het nieuwe beton

De stad in De Ochtend: Houten architectuur, het nieuwe beton

Elke woensdag ben ik tussen 10 en 11 uur te gast in het KRO NCRV radioprogramma De Ochtend op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te bespreken. Vandaag: houten architectuur, het beton van de 21ste eeuw. Wat zijn de voordelen?

De 17e eeuw was die van het steen, de 18e die van het baksteen, de 19e van het ijzer, de 20e van het beton en de 21e van … het hout. De moderne architectuur heeft het hout ontdekt als licht, flexibel en milieuvriendelijk bouwmateriaal. Vorige maand kwam het bureau van Zaha Hadid met een voorstel voor het eerste houten voetbalstadion ter wereld, in Engeland. 

In Amsterdam heeft architect-ontwikkelaar Tom Frantzen onlangs het woon-werkgebouw Patch22 gerealiseerd en op Steigereiland op IJburg heeft het bureau MAATworks het ‘Houten Herenhuis’ gebouwd van dennenhout.

Patch22

 

Het hout wordt nu zo verwerkt, dat het mogelijk wordt om eindelijk de hoogte in te gaan: dit jaar moet de bouw beginnen van de hoogste houten toren ter wereld, ‘Haut’ van het bureau TeamV naast het Amstel Station. Op de blog Dezeen vind je nog veel meer internationale voorbeelden

Meer lezen

Meer trends vind je hier. En kijk vooral ook naar de prachtige futuristische steden van hout die kunstenaar James McNabb maakt van restmateriaal van meubelmakerijen.

Bekijk ook dit filmpje over milieu-vriendelijke houten lego blokken waarmee je een volledig huis in elkaar kan zetten!

Naar aanleiding van de uitzending kreeg ik enkele interessante reacties:

André J. Cornax schreef:

Wonend in Noorwegen hoorde ik je interview op Radio1 over o.a. de houten hoogbouw in Amsterdam. Wij wonen in de buurt van Bergen waar onlangs het hoogste houten gebouw ter wereld (volgens de BBC) is opgeleverd; https://youtu.be/8D2krrhDJ6s

Gevelbeplating in metaal? Hoeft niet; kan ook met http://www.produktfakta.no/moreroyal-kledning-tak-og-terrassebord-na-ogsa-i-gra-86503/nyhet.html

Onder vacuum geimpregneerd met mineraal of plantaardige (lijn)olie: 50 jaar garantie!

Wij hebben ons huis er mee laten bouwen….

 

Huis van André Cormax

En Tom Frantzen, architect-ontwikkelaar van Patch22, schreef:

Hi Tracy, een leuke uitzending!

Overigens is hout zeker niet goedkoper dan beton. Bij een eengezinswoning is het wel concurrerend maar bij een gebouw als Patch22 of straks bij ons nieuwe gebouw Top-Up is een houten skelet ca. 800.000 duurder dan een betonskelet en dat is bijna dubbel zo duur. het betonskelet zou €900.000 kosten, een volledig houten skelet €1.700.000. Dit komt doordat de materiaalkosten veel hoger zijn dan bij beton en je veel meer voorzieningen, lees veel meer materiaal en verbindingen, moet treffen om de stabiliteit van het gebouw te garanderen.

Omdat de betonprefab industrie in NL hoogstaand is en ook zeer snelle bouwtijden kent is het bij een groot gebouw dan ook nauwelijks mogelijk om de meerkosten van hout terug te verdienen in een snelle bouwtijd. Bij een gewoon woonhuis geldt dat wel omdat daar niet veel seriematigheid in te vinden is en hout dan een veel makkelijker te bewerken en ook lichter materiaal is, waarbij dan minder mankracht en lichtere hijsvoorzieningen nodig zijn.

Bouwen in hout is dus wel een echte kwaliteits/duurzaamheids-keuze