De stad in De Ochtend: Gaat Trump clashen met de steden?

De stad in De Ochtend: Gaat Trump clashen met de steden?

Elke woensdag ben ik tussen 10 en 11 uur te gast in het KRO NCRV radioprogramma De Ochtend op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te bespreken. Overmorgen wordt Donald Trump geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten. Naast alle groepen die Trump al beledigd heeft in aanloop naar zijn presidentschap dreigt hij ook te gaan clashen met de steden in de VS. 

Donald Trump is de platteland president 

Trump is de president van het platteland. Als je naar de kaart kijkt zie je een grote rode zee – rood is de kleur van de Republikeinen – met een paar kleine blauwe Democratische vlekken. Dat zijn de steden. Daar wonen natuurlijk wel de meeste mensen, en daar wordt 80% van het bruto nationaal product verdiend. Trump weet zelf ook wel hoe belangrijk de steden zijn voor de economie, hij is zelf stedeling en komt uit Manhattan. Daar kreeg hij overigens maar 10% van de stemmen.

Bovendien worden steden op bestuurlijk niveau ook steeds machtiger. De Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber heeft daarom zelfs een ‘Global Parliament of Mayors’ opgericht.

Waarover clashen steden met Trump?

De spanning is groot. Trump heeft gezegd dat hij de jacht wil openen op de illegale migranten in de VS. Dat zijn er ruim 11 miljoen, van wie velen er al lang wonen en wie de kinderen er zijn geboren en opgegroeid. Hij heeft gedreigd de geldkraan van het rijk dicht te draaien als de steden niet doen wat hij wil. Tientallen steden hebben aangekondigd daar niet aan mee te doen. Ze noemen zichzelf ‘Sanctuary cities’, veilige havens. De gemeente San Francisco heeft zelfs een strijdbaar manifest uitgebracht waarin de stad zegt niet van haar waarden te zullen wijken. Die naam ‘Sanctuary city’ dateert uit de jaren tachtig, toen hetzelfde speelde rond vluchtelingen uit Central-Amerika.

De steden gaan ook clashen met de president over klimaatverandering. Hij gelooft er niks van, maar de steden lopen juist voorop als het gaat om het treffen van concrete maatregelen om burgers te beschermen.

De gevolgen kunnen groot zijn voor de steden. In Chicago is bijvoorbeeld de federale bijdrage 13%, dat is 1,3 miljard.

Meer lezen?