De stad in De Ochtend: Ontwerpen voor vluchtelingen

De stad in De Ochtend: Ontwerpen voor vluchtelingen

Elke woensdag ben ik tussen 10 en 11 uur te gast in het KRO NCRV radioprogramma De Ochtend op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te bespreken. Vandaag: ontwerpwedstrijden voor vluchtelingen leveren veel ideeën op over tijdelijke huisvesting en diensten en producten om vluchtelingen ‘a home away from home’ te bieden.

Over de hele wereld zijn er nu naar schatting 65 miljoen vluchtelingen – ongeveer de bevolking van een groot land als Frankrijk. Toen in 2015 de stroom vluchtelingen uit het Midden-Oosten naar het westen kwam ontstonden er heel veel creatieve ideeën – eerst voor tijdelijke huisvesting, nu ook voor diensten en producten om de mensen te helpen die hier al zijn.

Refugee Challenge WDCD

Dinsdag presenteerden bijvoorbeeld de finalisten van de ‘Refugee Challenge’ zich, een ontwerpwedstrijd van de conferentie What Design Can Do in samenwerking met oa Ikea en de UNHCR. Het is een goed voorbeeld van hoe ontwerpers en architecten het tegenwoordig als hun verantwoordelijkheid voelen om échte problemen aan te pakken. 

De ontwerpen van designers kunnen leiden tot een verrassende perspectiefwisseling, een andere blik op vluchtelingen. Bekijk bijvoorbeeld eens ‘Makers Unite’. Ze maken nieuwe producten van de knaloranje reddingsvesten die op de stranden in bijvoorbeeld Griekenland zijn achtergebleven. Heel verrassend vond ik de avondjurk geborduurd met kralen! 

A home away from home

De Refugee Challenge staat niet alleen, er zijn tegenwoordig vele ontwerpwedstrijden rondom vluchtelingen. Anderhalve maand geleden heeft Ikea nog een prijs gewonnen voor het ontwerp ‘Better shelter’, een onderkomen van lichtgewicht kunststoffen panelen die in noodgebieden in elkaar kunnen worden geklikt. Dat is een stuk beter verblijven dan in een tent. Want hoe lang denk je dat vluchtelingen gemiddeld in kampen blijven wonen? Zeventien jaar!

En hier in Nederland heeft de Rijksbouwmeester samen met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) ook een wedstrijd uitgeschreven voor betaalbare en leefbare noodhuisvesting, onder de mooie maar wrange naam ‘A Home Away from Home’. De winnaars waren op de Dutch Design Week in Eindhoven te zien. Een daarvan, van de architect René van Zuuk, was een soort koepel die met een gloeidraad uit een blok piepschuim wordt gesneden. 

Meer lezen?

Meer trends in De stad in De Ochtend vind je hier.