De stad in De Ochtend: Amsterdam Architectuurprijs

De stad in De Ochtend: Amsterdam Architectuurprijs

Elke woensdag ben ik tussen 10 en 11 uur te gast in het KRO NCRV radioprogramma De Ochtend op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te bespreken. Vandaag: De uitslag van de Amsterdam Architectuurprijs laat innovaties zien in hergebruik van gebouwen en…glazen bakstenen.

Tijdelijke rechtbank, maar permanent gebouw

De prijs van de vakjury waar ik onderdeel van uitmaakte, is gegaan naar de tijdelijke rechtbank aan de Amsterdamse Zuidas, van het Delftse architectenbureau cepezed. De rechtbank aan de Parnassusweg was verouderd en wordt gesloopt. De tijdelijke rechtbank was nodig omdat de nieuwbouw pas in 2020 wordt opgeleverd. En die tijdelijke rechtbank is heel bijzonder gebouw geworden. Niet alleen architectonisch, maar vooral omdat het gebouw geschikt is voor hergebruik. Het kan gewoon weer worden gedemonteerd en ergens anders weer worden neergezet. Een flexibel gebouw dus, en ook slim: de architect moet bijvoorbeeld het gebouw zo maken dat rechters, daders, slachtoffers en publiek elkaar niet voortdurend tegenkomen.

Het gebouw is nu van het van het Rijksvastgoedbedrijf, maar cepezed heeft het op zich genomen om het gebouw weer af te breken als de rechtbank naar de nieuwbouw gaat. Dan heb je een stapel vloeren, liggers, kolommen, trappen en liften die je op allerlei nieuwe manieren kunt gebruiken – als woningen, als laboratorium, als kantoor. De gevels zijn bijvoorbeeld bedekt met donker gaas -dat kun je dan eraf halen en ergens anders opnieuw gebruiken, of als je ze niet nodig hebt, hebt je in ieder geval weinig materiaal weggegooid. cepezed noemt het een permanent gebouw dat tijdelijk als rechtbank wordt gebruikt. Het is in feite een heel opruiend concept: als veel meer gebouwen zo ‘licht’ en flexibel worden gemaakt dan kunnen onze steden zich ook beter aanpassen aan verandering.

Een gevel van glazen bakstenen en tandsartslijm

De publieksjury koos voor een gebouw aan de PC Hooftstraat, de luxe winkelstraat van Amsterdam, vlakbij het Museumplein. Het is het gebouw waar modewinkel Chanel tijdelijk in zit. Het gebouw is een ontwerp van architectenbureau MVRDV, ook wel bekend van de Graansilo aan het Amsterdamse IJ. Dit gebouw is bijzonder omdat de gevel gemaakt is van glazen bakstenen. Hele dunne voegen en helemaal verlijmd, met de lijm die tandartsen ook gebruiken.

Het gebouw is het enige van zijn soort in de wereld. Het is opvallend dat iedereen die langs loopt, stil staat en aan de glazen bakstenen voelen. Het gebouw is aaibaar. Nadeel is wel dat het binnen behoorlijk warm kan worden.

Meer lezen?

Meer trends in De stad in De Ochtend vind je hier.