De stad in De Ochtend: Los Angeles verliest iconische palmbomen

De stad in De Ochtend: Los Angeles verliest iconische palmbomen

Elke woensdag ben ik tussen 10 en 11 uur te gast in het KRO NCRV radioprogramma De Ochtend op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te bespreken. Vandaag: De iconische palmbomen van Los Angeles hebben het einde van hun leven bereikt. Maar moeten ze wel opnieuw aangeplant worden, als waterverslinders in een stad die het water maar al te goed kan gebruiken? Het fotoproject ‘Los Angeles Palms’ van Marie-José Jongerius toont hoe Los Angeles langzaam maar zeker een steeds bewustere relatie krijgt met het klimaat. 

De palm is het typische icoon van Los Angeles: ze komen in talloze films en fotos en kunstwerken voor.  Zoals de wolkenkrabbers bij New York horen, zo horen de palmbomen – die in maar liefst 28 soorten voorkomen – bij LA. Het leeuwendeel van deze palmen zijn geplant ter gelegenheid van de Olympische spelen in 1932. Nu ze bereiken het einde van hun natuurlijke levenspanne bereiken staat de stad voor een dilemma: moeten we deze palmbomen vervangen?

Iconische palmbomen kosten Los Angeles veel water 

Het probleem is namelijk dat deze palmbomen heel veel water nodig hebben en bovendien geen schaduw geven. Los Angeles heeft een structureel probleem met de watertoevoer – het moet allemaal van ver worden gehaald, vooral uit de Colorado River, en de hele westkust is de afgelopen jaren geteisterd door een vreselijke droogte. Bovendien zijn de palmbomen welbeschouwd eigenlijk vreemdelingen, exoten – ze zijn geïmporteerd uit Mexico. Daar komt bij dat ze veel onderhoud nodig hebben, om de dode bladeren weg te halen, en dat kost veel geld. Er is dus nu in LA een discussie gaande of het dat waard is. Het zijn weliswaar iconen, maar ze zijn natuurlijk wel nutteloos.

Fotografe Marie-José Jongerius legt dit dilemma heel beeldend vast in haar fotoproject ‘Los Angeles Palms’. Door dit fotoproject heb ik geleerd dat er in 1972 vanuit gemeentewege een experiment is gehouden om die bewerkelijke palmbomen te vervangen met plastic exemplaren langs de snelweg. Dat werd een enorm schandaal. De plastic bomen waren ook duur – ze werden heel smerig naast de snelweg en de onderhoudsmensen moesten ze met zeepsop schoonmaken.

Alternatieven voor de palmbomen

Je ziet dat er een ware mentaliteitsomslag is aan het plaatsvinden in Los Angeles. Waar de palmbomen zeventig jaar geleden naar de VS zijn gebracht om als decoratie te dienen, worden ze nu geassocieerd met de kunstmatige beheersing van de mens over de natuur, een soort ecologisch imperialisme. Ze worden nu gaandeweg vervangen door bijvoorbeeld eiken, die wel inheems zijn. En doordat het watertekort in Los Angeles echt nijpend wordt hebben heel veel mensen hun gazon van gras omgeploegd en vervangen met lokale planten, als cactussen, vetplanten en grassen. Veel mooier!

Meer lezen?

Meer trends in De stad in De Ochtend vind je hier.