De stad in De Ochtend: wonen óp een dijk

De stad in De Ochtend: wonen óp een dijk

Elke woensdag ben ik tussen 10 en 11 uur te gast in het KRO NCRV radioprogramma De Ochtend op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te bespreken. Vandaag: Flexibel leven met water is de trend in watermanagment. In het toekomstige dorp Reeve, bij Kampen, wordt dit (letterlijk) naar nieuwe hoogtes getild door een klimaatdijk, waar een waterverdediging wordt gecombineerd met wonen. 

Reeve: wonen aan het water en óp de dijk

Wonen op en aan het water – en óp de dijk, dat is de bedoeling van het toekomstige dorp Reeve, vlakbij Kampen. Er komt een bijzondere dijk langs de Reevediep, een zogenaamde klimaatdijk van 130 meter breed en 2 kilometer lang. Zo’n dijk is niet alleen een waterkering, maar meteen ook bouwgrond.

Een dergelijke klimaatdijk is een primeur in Nederland. Het is een ontwikkeling die overkomt uit Japan. Dat klinkt misschien vreemd dat wij Nederlanders als wereldwijde experts op het gebied van water en dijken een uitvinding uit Japan implementeren, maar in Japan hebben ze veel te maken met aardbevingen en dit soort enorm brede dijken kunnen niet breken. Overigens stelde al in 2008 de Deltacommissie (waar ik deel van uitmaakte) die in opdracht van de regering keek naar waterveiligheid op de lange termijn, dat er klimaatdijken moesten komen, omdat je daarmee veiligheid tegen overstroming en bebouwing kunt combineren.

Maar eerst: een bypass om droge voeten te houden

Voordat echter begonnen kan worden aan de bouw van het dorp, moet eerst een bypass gemaakt worden bij Kampen. Deze bypass moet hoogwater water uit de IJssel afvoeren naar het IJsselmeer, zodat Kampen droge voeten houdt. Die bypass wordt straks de Reevediep genoemd en aan dit water komt het nieuwe dorp, naar een ontwerp van landschapsarchitect Steven Delva en projectontwikkelaar BPD, vroeger Bouwfonds. Naast het wonen op de klimaatdijk bevat het dorp overigens nog meer innovaties: drijvende woningen, zelfvoorzienend op het gebied van energie, opvang van al het regenwater.

Bypass Reevediep

Angst voor veredeld vakantiedorp

Niet iedereen is echter blij dat het dorp er komt. Natuurorganisaties wisten het in eerste instantie bij de Raad van State tegen te houden, maar de gemeenteraad heeft tot de bouw besloten. De actiegroep Zwartedijk houdt nu nauwlettend in de gaten of het project voldoet aan de ‘Ladder voor duurzame verstedelijking’. De gemeente moet kunnen bewijzen dat nieuwbouw buiten de stad noodzakelijk is.

Ook bestaat de angst dat Reeve een soort veredeld vakantiedorp wordt, een villawijk voor rijke Duitsers met een boot zoals eerst in het oorspronkelijke plan ook de bedoeling was. Maar dat plan is nu bijgesteld – er is bijvoorbeeld 10% sociale woningbouw aan toegevoegd. De gemeente wil dat Reeve bedoeld is als dorp voor mensen uit Kampen en omgeving, in plaats van een enclave voor rijken. 10% is natuurlijk wel nog niet veel – het kan dus wel nog een rijke enclave worden.

Meer lezen?

Meer trends in De stad in De Ochtend vind je hier.