De stad in De Ochtend: Dutch Design Week

De stad in De Ochtend: Dutch Design Week

Elke dinsdag ben ik voor het nieuws van 11 uur te gast in het KRO NCRV programma De Ochtend op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te bespreken. Ik nam in het openingsweekend een kijkje bij de Dutch Design Week en geef tips voor een paar must-sees.

Dutch Design Week

Het is wel een fenomeen, die Dutch Design Week. Die wordt nu voor de zestiende keer gehouden, met 2600 ontwerpers op 110 locaties. Het was een idee van Miriam van der Lubbe en Niels van Eijk, die zelf een ontwerpbureau hebben – ze gaan trouwens de inrichting van het vernieuwde Paleis Het Loo doen. Zij dachten: waarom gaan we elk jaar met z’n allen helemaal naar Milaan met al onze spullen naar dure locaties, waarom niet gewoon hier? Eindhoven heeft immers de Design Academy, Philips, de TU, daar is al een designcultuur. Inmiddels trekt DDW 300.000 bezoekers. Dit jaar is er voor het eerst een World Design Event en een aantal ‘ambassades’ met thema’s, zoals voedsel, klimaat, ‘robot love’ en stedelijke transformatie.

People’s Pavilion: een gebouw met 100% geleend materiaal

Het thema dit jaar is Stretch. Dus vrijuit denken, het oprekken van de gedachten. Een mooi voorbeeld is het People’s Pavilion, een ontwerp van bureau SLA en Overtreders W op het Ketelhuisplein. Ze hebben een radicaal nieuwe invulling aan circulair bouwen gegeven: het paviljoen is namelijk gemaakt met 100% geleende materialen. De glazen gevelpanelen komen uit een gebouw van Bol.com dat wordt verbouwd, zelfs de 12 heipalen zijn geleend.

Niets wordt gezaagd of gelijmd of geschroefd, alle materialen gaan na de Dutch Design Week in dezelfde staat weer terug. De constructie van houten balken worden met tiewraps en spanbanden bij elkaar gehouden. Zelfs de heipalen gaan terug naar de fabrikant – gelukkig is hij ze komen brengen en weer ophalen! De dakpannen zijn een leuk verhaal: ze zijn gemaakt van plastic afval dat de Eindhovenaren hebben ingeleverd, gescheiden in vier kleuren. Na afloop worden alle 9.500 ‘leistenen’ als souvenir aan de Eindhovenaren teruggegeven.

MVRDV Wego: Architectuur als sociaal proces

Eén van de ambassadeurs van DDW is Winy Maas, medeoprichter van het internationaal bekende architectenbureau MVRDV. Er zijn dan ook vier projecten van zijn bureau te zien deze week in Eindhoven.

Een ervan is (W)ego, een flexibel paviljoen bestaand uit negen kamers, onder andere een panoramakamer, een trappenkamer, een luchtkamer, in steeds wisselende kleuren.  Die kamers veranderen afhankelijk van de behoeften van de bewoners – gezinnen, studenten, vluchtelingen. Ga je je terrein verdedigen, ga je onderhandelen, ga je bij de buurman intrekken – het is architectuur als een sociaal proces. Daarom heet het Wego: van ego naar We go.

MVRDV – Wego

HUBOT: uitzendbureau voor mens én robot

Veel design van nu is gericht op het creatief nadenken over oplossingen in de toekomst van de problemen van nu. Dat geldt zeker voor Next Nature, een netwerk van kunstenaars en wetenschappers die zich nu buigen over het werk van de toekomst en de rol van robots daarin. Ze hebben een uitzendbureau voor robots bedacht, ‘HUBOT’ – een samenvoeging van HUMAN en ROBOT. Ze hebben allemaal nieuwe soorten werk bedacht waarin de robot de mens bijstaat.

Een hele sympathieke vind ik de rollatorinspecteur. Aan een rollator wordt dan een apparaat bevestigd waarmee bijvoorbeeld de luchtkwaliteit wordt gemeten. Ouderen kunnen zich daarmee nuttig maken, én meer beweging krijgen, en misschien een centje bijverdienen.

HUBOT – Rollatorinspecteur

Meer lezen?

Meer trends in De stad in De Ochtend vind je hier.