De stad in De Ochtend: Obsessief gezond

De stad in De Ochtend: Obsessief gezond

Elke dinsdag ben ik voor het nieuws van 11 uur te gast in het KRO NCRV programma De Ochtend op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te bespreken. In de grote steden verschijnt een nieuwe trend: mensen die obsessief bezig zijn met zo gezond mogelijk leven. Zorgt dat voor een nieuwe tweedeling in de stad? Ik geef alvast een voorproefje van mijn live talkshow Stadsleven 16 november over ‘Obsessief Gezond’. 

Gezondheid als trendy lifestyle

Iedereen wil in principe gezond zijn, al handelen we daar niet altijd naar. Er zijn ook grote wereldwijde gezondheidsproblemen, zoals obesitas: dertig procent van de mensen op aarde is intussen te dik! Dat is twee miljard mensen!

Dat het een obsessie is, is vooral een stedelijk fenomeen. Ook al zijn we gezond, we maken onszelf ziek door te zitten stressen over de vraag of we wel gezond genoeg zijn. Gezond zijn – of in ieder geval gezond doen – wordt een trendy lifestyle.

We hebben een hoogleraar medische filosofie te gast donderdag, de Belg Ignaas Dewisch. Die zegt dat we vroeger gewoon gezond waren, tot dat je per ongeluk ziek werd. Maar nu zijn mensen panisch aan het zoeken of ze ziek zijn. Dus laten we allemaal scans en screenings doen waarmee de zorg voor mensen die écht ziek zijn, overbelast raakt. Dit past ook helemaal in het tijdperk dat we voor zoveel dingen bang zijn. Bang voor een aanslag, bang voor mensen met een andere achtergrond en bang voor onze gezondheid.

Een minder overdreven aandacht voor een gezonde lifestyle heel veel helpt. Een van onze gasten is de internist Hanno Pijl aan het Leids Universitair medisch Centrum, die veel patiënten krijgt met diabetes 2 die ontzettend veel pillen slikken. Hij heeft het tot zijn missie gemaakt om die mensen van de medicijnen af te krijgen door ze gezonder te laten leven. Voor die patiënten is het alleen maar heel goed dat gezond leven in de mode is.

Gezondheid in het straatbeeld

Deze gezondheid als lifestyle verandert het stadsbeeld enorm. We kennen al de joggers, nu zie je overal op straat mensen aan het sporten in zogenaamde urban bootcamps, de straten en pleinen zijn ineens bevolkt met zwetende mensen in lycra pakken. Het heeft iets demonstratiefs: kijk mij eens gezond doen. Je ziet ook overal juice bars verschijnen, best wel prijzige flesjes met sapjes waar dus veel suiker in zit! De nieuwste trend in gezond eten is de avocado – heel lekker, maar volgens mij hartstikke vet. Amsterdam kent een heus avocadorestaurant, de Avocado Show, en daar tegenover komt er nu een avocado winkel. Sla is natuurlijk heel gezond, dus is er nu ook een restaurant Sla, waar je inderdaad een bak Sla eet.

In Amerika zie je het ook echt uit de hand lopen. Dat de parken geplaveid zijn met jogamatten. En dan zijn er mensen die klagen dat openbare ruimtes hiervoor worden gebruikt, dat de yogaleraren geld verdienen in de openbare ruimte die met belastinggeld worden betaald. Je ziet ook uit Amerika de trend overwaaien van de athleisure wear, athletics + leisure. Dat is sportkleding die je draagt in je vrije tijd, of zelfs naar je werk.

Nieuwe tweedeling door gezondheid?

De vraag is of deze gezondheidsobsessie niet voor een tweedeling in de stad zorgt. Niet iedereen kan zich die hippe juices en sportlessen in het park veroorloven. Ironisch is dat, ondanks deze trend, de gezondheid van veel mensen in de steden slechter wordt. Zo gaat de GGD in Amsterdam donderdag tijdens Stadsleven zijn nieuwe 4-jaarlijkse gezondheidsmonitor presenteren. En alle gezondheidszorgen gaan omhoog. Meer probleemdrinkers, meer drugsgebruik, meer mensen met psychische klachten. De minder bedeelden in de stad hebben het juist moeilijker, ook met hun gezondheid.

Meer lezen?

  • Meer trends in De stad in De Ochtend vind je hier.
  • Kaartjes voor de talkshow 16 november rondom ‘Obsessief gezond’, 20.00-22.00 in de Balie, kun je hier kopen.