De stad in De Ochtend: renovatie Paleis Het Loo

De stad in De Ochtend: renovatie Paleis Het Loo

Elke dinsdag ben ik voor het nieuws van 11 uur te gast in het KRO NCRV programma De Ochtend op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te bespreken. Het Paleis Het Loo staat aan de vooravond van een enorme renovatie, waarvoor het jarenlang grotendeels dicht moet. Wat zijn de plannen voor die monumentale gebouw?

Renovatie van Paleis Het Loo

Het Paleis Het Loo staat aan de vooravond van een enorme renovatie, waarvoor het jarenlang grotendeels moet. Ik moet eerlijk bekennen dat de plannen voor mij de aanleiding waren om voor de eerste keer ernaar toe te gaan – onderdeel van mijn voortgaande inburgering, zullen we maar zeggen. Het is echt een paleis, meer dan het paleis op de Dam (dat als stadhuis is gebouwd) en ook meer dan Soestdijk, dat eigenlijk een grote villa is. Het was tot 1975 koninklijk paleis, met liefst 40 woonvertrekken (!) en is sindsdien een nationaal museum, aan de rand van Apeldoorn. Ik vond het prachtig om te zien, Maar het is inderdaad tijd voor een renovatie – het is intussen een beetje sleets. De laatste renovatie was 34 jaar geleden.

De aanleiding is dat er asbest is gevonden, wel 4.300 vierkante meter (!) dus dat wordt verwijderd. Daar zie je straks niks van, wel de grote nieuwe ondergrondse ingang, de Grande entree, groter dan de eregalerij van het Rijksmuseum. Er komt ruimte voor 4 zalen van ruim 5 meter hoog voor tijdelijke tentoonstellingen, de winkel en voor ontvangsten. Wat nu het voorplein is, de ‘bassecours’, wordt straks een kuil van 8 meter diep. Er komt straks licht van boven doordat ze het gras op het voorplein gaan vervangen met glas met een dun laagje water erop. In totaal krijgt het museum, alles meegerekend, er 5000 vierkante meter bij.

Ingesteld op 500.000 bezoekers

Het Paleis heeft onder architecten een internationale prijsvraag georganiseerd. De directeur Michel van Maarseveen vertelde mij dat één van de belangrijkste eisen was dat je niets van de renovatie mocht zien! De winnaar was Kaan Architecten, o.a. bekend van het nieuwe gebouw van de Hoge Raad in Den Haag; hun meest recente ontwerp is de nieuwe A-terminal van Schiphol. Het interieur wordt ontworpen door Van Eijk Van der Lubbe, ook een gerenommeerd bureau uit Eindhoven.

Het Paleis is een ware toeristenattractie en stelt zich ook op die rol in met de komende renovatie. In 1984 kwamen er 150.000 bezoekers per jaar. Inmiddels zijn dat er wel zo’n 350.000. Daarom heeft Het Loo in 2011 de architect Koen van Velzen opdracht gegeven een entreegebouw te ontwerpen. Het museum gaat zich nu voorbereiden op 500.000 bezoekers. Voor kinderen komt er een ‘juniorenpaleis’. En binnen wordt de staatsietrap, die tot nu toe alleen mocht worden gebruikt door de koninklijke familie, wordt voor het publiek toegankelijk.

Een kostenplaatje van 123 miljoen

De totale renovatie kost 123 miljoen. De verwijdering van asbest alleen al kost 17 miljoen, de renovatie dik 55 miljoen en de uitbreiding 30 miljoen. De kosten, waaronder ook de inkomstenderving van de komende jaren, zijn goeddeels gedekt door de overheid en door een lening. Verder dragen er nog sponsors en donoren bij. Voor de laatste tien procent gaan ze een publiekscampagne opzetten.

Het museum sluit tijdens de renovatie, maar de stallen en de bijzondere tuinen – met 27 kilometer heg! – en het dak blijven open. De laatste keer dat het publiek erin kan vóórdat de renovatie begint, wordt ook bijzonder: van 16 december t/m 7 januari worden alle tafels feestelijk gedekt met koninklijk servies, alles in kerstsfeer. En de volgende dag beginnen de werkzaamheden.

Meer lezen?

  • Meer trends in De stad in De Ochtend vind je hier.