De stad in De Ochtend: drie architectuurprijzen

De stad in De Ochtend: drie architectuurprijzen

Elke dinsdag ben ik voor het nieuws van 11 uur te gast in het KRO NCRV programma De Ochtend op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te bespreken. Het eind van het jaar is altijd de tijd van lijstjes en van prijzen, en dezer dagen worden er minstens 3 architectuurprijzen uitgereikt: de Geurt Brinkgreve Bokaal in Amsterdam, de Jonge Architectenprijs en de Rotterdam Architectuurprijs. 

Het is altijd veelzeggend waar de prijzen naar toe gaan, dat geeft de stand van zaken in de architectuur aan. Ik ben zelf ook net bezig met mijn eigen top 5 voor NRC Handelsblad. Ik wil het over drie prijzen hebben. Een is pas uitgereikt, de Geurt Brinkgreve Bokaal in Amsterdam, en twee komen deze week, de Jonge Architectenprijs en de Rotterdam Architectuurprijs, morgen.

Geurt Brinkgreve Bokaal naar Van der Pek buurt

In Amsterdam is de Geurt Brinkgreve Bokaal voor renovatie al uitgereikt, niet aan een gebouw maar aan een hele buurt in Amsterdam-Noord: de Van der Pekbuurt, een tuindorp uit de jaren 20. Door woningcorporatie Ymere en architectenbureau Hoogeveen. Het was een wat afgesloofde buurt van arbeiders en later migranten, maar met de opkomst van Noord is het opnieuw ingericht – nieuwe straten, bomen, huizen opgeknapt. Volgens de jury is deze buurt van een afgeschreven woonwijk veranderd in een hoogwaardige ‘poort naar Noord’.

Er speelt daar wel een kwestie tussen Ymere en een groep bewoners die twee blokken met 30 woningen willen opkopen om er een eigen wooncoöperatie van te maken onder de naam Copekcabana. Maar Ymere vindt de prijs die zij bieden beneden de marktwaarde, en zegt dat ze niet op die manier ‘cadeautjes’ mag uitdelen. De bewoners zeggen juist dat Ymere teveel geld vraagt, terwijl die juist als missie heeft om voor betaalbare woningen te zorgen. Spannend wel, want de ‘emancipatie’ van de huurder is een landelijke trend.

Geurt Brinkgreve Bokaal 2017 winnaar – Amsterdam, Van der Pek buurt

De Jonge Architectenprijs

Jonge architectect ben je tot je 40ste, gelukkig. De prijs is begin jaren negentig opgericht door Kees van der Hoeven, later voorzitter van de branchevereniging van architecten, omdat jonge architecten toen moeilijk aan werk kwamen. Deze prijs doet het anders: ze geven opdracht om iets te ontwerpen. Dat is dit jaar een verplaatsbaar ontvangstgebouwtje voor Staatsbosbeheer op de Hollands Duin in Wassenaar. Donderdag wordt bekend welke van de 49 inzendingen gaat winnen. Mijn favorieten zijn de ‘Natuurtribune’ waar je op kunt gaan zitten om naar de natuur te kijken alsof het een theaterstuk is, en het ontwerp ‘Natuurlijk Welkom’, een mooi lichtvoetig bouwsel van hout en doorzichtig kunststof met zonnepanelen erbovenop.

Jonge Architectenprijs 2017 genomineerde – Natuurtribune

De Rotterdam Architectuurprijs

De shortlist van 10 gebouwen voor de Rotterdam Architectuurprijs gaat alle kanten op, lijkt het – zelf bouwen, samen bouwen, erfgoed herstellen. Deze tien zijn een heel mooie staalkaart van wat er nu in de architectuur én in Rotterdam speelt.

Ik weet écht niet wie er morgen gaat winnen, maar ik schat dat de publieksprijs zal gaan naar Blue City. Dat is het oude zwembad Tropicana, een super-Rotterdamse icoon langs de Maas, waar nu allemaal bedrijven zijn gevestigd die zich bezighouden met duurzaamheid zoals Superuse Architecten en Rotterzwam, waar ze paddenstoelen kweken op koffiedik.

Er zijn ook een paar knoeperds uit de Wederopbouw genomineerd. Daar ben ik blij om, je ziet dat de stad zijn architectonische erfenis waardeert en weer goed weet te gebruiken.

Ik zou zelf denk ik stemmen voor SkinnySCAR van Gwendolyn Huisman en Marijn Boterman. Ze hebben hun eigen huis gebouwd op een heel smal stukje grond van 3,7 meter breed. Ze wilden laten zien dat schijnbaar vergeten plekken in de stad nog gebruikt kunnen worden en je daarmee het schaarse groen in de stad kan sparen. Lijkt me wel een prijs waard.

Meer lezen?

Meer trends in De stad in De Ochtend vind je hier.