Podcast Nattigheid #7: Duizenden dijken. Vernuft en verzet

Podcast Nattigheid #7: Duizenden dijken. Vernuft en verzet

Wie Nederland zegt, zegt dijken. ‘Dankzij de dijken’, zingt Freek de Jonge met de Nits. De dijk is een geweldig staaltje oer-Hollandse ingenieursvernuft – maar ook een domme hoop aarde. Wat doen we met de dijken nu de zeespiegel rijst? Rijzen de dijken mee? De Afsluitdijk wel: na 90 jaar wordt deze icoon van de Nederlandse waterbeheersing breder en hoger. De ecologie krijgt ook een steun in de rug: onder de Afsluitdijk door komt er een ‘rivier’ voor de vissen die van de zoute Waddenzee naar het zoete IJsselmeer om te paaien. Maar in het pittoreske plaatsje Durgerdam vlak boven Amsterdam weet niemand hoe het moet met de dijkversteviging, de beslissing wordt daarom tien jaar uitgesteld. Een dijk kan ook land art zijn, zoals de ‘slapende’ dijk tussen Almere en Lelystad. Hoe deze muzikale tijdsreis eruit ziet, hoor je in deze zevende aflevering van Nattigheid: ‘Duizenden Dijken: Vernuft en verzet’.

Je kunt het ook zelf meemaken. Speciaal voor luisteraars van Nattigheid is de Slapende Dijk nog t/m 18 september te bezoeken. En op zondag 18 september zijn de makers er zelf, van 13-18u. Info: www.slapendedijk.nl

Op vrijdag 28 oktober vieren we de seizoensfinale van Nattigheid met ‘Nattigheid: De Opbeurende Talkshow’ in het theater van de OBA aan de Oosterdokskade in Amsterdam. Deze avond is ook onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. Sprekers zijn:

  • historicus Herman Pleij
  • schrijfster Kirsten van Santen over zwemmen in open water
  • klimaatonderzoek bij Deltares Marjolijn Haasnoot
  • bedenker Remco Moen Marcar van het NK Tegelwippen
  • sound artist Tristan Visser
  • de makers van Rainbeer

Tickets: https://tinyurl.com/xxhzm9se