
De parkeerprofessor en het ‘mobiele vagevuur’
Donald Shoup had als professor aan de Californische Universiteit UCLA het geluk, zei hij zelf, om zich te specialiseren in een onderwerp dat anderen te min vonden: het parkeren. Toch een onderwerp van belang in de US als car country, zou ik zeggen. Shoup heeft dat als eerste gezien en is een gepassioneerde vorser geworden naar ons parkeergedrag. Hij kreeg de bijnaam ‘the Isaac Newton of parking’ en zijn fans noemden zich ‘Shoupistas’. Deze week overleed hij op 86-jarige leeftijd.
Ik sprak hem in 2006, toen ik een jaar aan Harvard zat als Loeb Fellow.
De Loeb is een ‘fellowship’ van een jaar die jaarlijks aan negen mensen wordt toegekend die op het gebied van landschap, architectuur en stedenbouw werken. Wat een eer!
Vanuit Harvard schreef ik columns die gebundeld zijn in een grappig handzaam boekje ter grootte van een ansichtkaart, getiteld ‘On the Ground: Observations from Harvard’ (https://www.tracymetz.nl/2007/05/11/on-the-ground-observations-from-harvard/) , en in de Nederlandse editie ‘Op de Grond: Observaties vanuit Harvard’. Over vragen als: waarom zijn er zoveel honden in de binnenstad? Word je dik van forensen? Kan kunst de stad redden? En… een hoofdstuk over ‘Blik op straat’.
Parkeren en parkeerbeleid vond Shoup een blinde vlek in de Amerikaanse stadsplanning. Terwijl de (geparkeerde) auto enorm veel ruimte vreet. Het aantal auto’s alleen al: in Frankrijk waren er evenveel auto’s in 2000 als in de VS in 1972. Gratis parkeren vond hij dan ook grote onzin, blijkt uit de titel van zijn boek The High Cost of Free Parking.
Shoup ging met zijn studenten observeren en meten, en ontdekte dat liefst een derde van het verkeer bestaat uit auto’s die allang hun bestemming hebben bereikt, maar nog rondrijden op zoek naar een parkeerplek. “Het mobiele vagevuur’ noemde hij dat. In de wijk waar UCLA staat, legden auto’s op zoek naar een parkeerplek 950.000 mijl af – 38 maal de aarde rond. Daarmee verspilden ze alleen al in die ene wijk 11 jaar aan tijd en 188.000 liter benzine.
Zijn stelling was in het begin controversieel maar uitendelijk onweerlegbaar. “Parking is free for us only in our role as motorist — not in our roles as taxpayer, employer, commuter, shopper, renter, as a homeowner.” Hij had gelijk.
‘Op de Grond’/ ‘On the Ground’ kun je bij mij opvragen, ik stuur het je graag toe.