Datum/Tijd
Date(s) - 09-mei 2018
19:15 - 22:30
Locatie
De Balie
Het was 1968 en overal ter wereld kwamen mensen in opstand tegen het gezag. Het is 2018 en ook Nederland voert weer actie. Wat vertelt het beruchte protestjaar ons over onze eigen tijd? Cinema Stadsleven is een speciale editie van mijn live talkshow Stadsleven waarin bijzondere filmfragmenten uit de archieven van EYE centraal staan.
Programma
19.15 uur – 21.00 uur
- Wat kunnen we leren van de protestcultuur van 1968 en de jaren eromheen? Met historicus Herman Pleij duiken we de geschiedenis in.
- Doordat de actievoerders van toen hun protesten vastlegden met 16mm camera’s konden hun daden voor het eerst in de geschiedenis via televisie de wereld over gaan. Senior curator Rommy Albers en programmamaker Anna Abrahams lichten de bijzondere rol van film bij de protesten in 1968 toe.
- Zeg je Provo, dan zeg je Luud Schimmelpennink. Hij leverde de ingrediënten voor de fameuze rookbom op het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus. En hij bedacht maatschappelijke innovaties zoals het Witte Fietsenplan en ook de Witkar, het elektrische autootje dat samen met de deelfiets de binnenstad voor iedereen toegankelijk moest maken.
- In 1969 én 2015 werd het Maagdenhuis door studenten bezet. Filmwetenschapper Patricia Pisters was bij beide opstanden betrokken.
- De gesprekken worden vervlochten met filmfragmenten over o.a. kraken, de witkar, de Maagdenhuisbezetting en de Black Panthers.
Film ‘Tijdgeest’ (1968) van Johan van der Keuken
21.30 -22.30 uur
De film ‘Tijdgeest’ geeft een levendig beeld van de mentaliteitsverandering onder jongeren in 1968. Van der Keuken interviewt jongeren over hun idealen en de politiek en combineert dat met beelden van anti-Vietnam-protesten, rellen in Amsterdam, een Love-in en een optreden van Johnny the Selfkicker.