Keizersgracht 518

Datum/Tijd
Date(s) - 22-mei 2016
14:30 - 17:00

Locatie
Joods Historisch Museum


“De gebogen neonlamp van de Italiaanse architect Ettore Sottsass stond volgens een van Premsela’s vrienden als een ‘blauwe madonna’ in het raamkozijn, als een magnetiserend symbool voor Keizersgracht 518.1 De ziel van het huis was de grote Corbusiaanse granito tafel waaraan gemiddeld drie keer per week een wisselend en divers gezelschap werd uitgenodigd om te komen eten en discussiëren; van grote figuren uit de (inter) nationale kunst- en theaterwereld tot beginnend talent en dierbare vrienden. De tafelschikking werd nauwkeurig gemaakt door Premsela in zijn rol van gastheer.”

Uit Benno Premsela en Max Heymans. Vormgeving, couture en homo-emancipatie in naoorlogs Nederland – Waanders Uitgevers, Zwolle / Joods Historisch Museum, Amsterdam 2015

De lunches en diners die werden georganiseerd op het woon en werkadres van Benno Premsela en zijn partner Friso Broeksma waren legendarisch en de verhalen erover talrijk. Ik was zelf eenmaal te gast en zal met een aantal gasten praten die deze ongedwongen maar zeker niet onbelangrijke culinaire bijeenkomsten frequenteerden. Wat was de betekenis van deze bijeenkomsten voor de genodigden uit de Amsterdamse culturele sector individueel en voor de sector in het algemeen? In hoeverre is het netwerk dat hierdoor tot stand kwam nu nog relevant? Wat is de culturele erfenis van Benno Premsela als inspirator en initiator?

Voor meer informatie klik hier.