Stadsleven: Discrimineren met data

Datum/Tijd
Date(s) - 31-mei 2017
20:00 - 22:00

Locatie
De Balie


Algoritmes worden op steeds grotere schaal ingezet om het gedrag van burgers te definiëren en te voorspellen. Op basis van deze voorspellingen worden vervolgens beslissingen genomen, die verregaande en onomkeerbare invloed hebben. Discrimineren met data lijkt een Orwelliaanse dystopie, maar is meer al werkelijkheid dan je denkt. Tijdens de live talkshow gaan we verder in op dit thema. 

Programma

  • Martijn de Waal, co-auteur van ‘De Platformsamenleving. Strijd om publieke waarden in een online wereld‘, komt vertellen hoe platformen als Uber, Facebook of Airbnb er ongemerkt voor zorgen dat onze publieke belangen verloren gaan.
  • We bouwen aan een dictatuur van data“. Dirk Helbing, hoogleraar computationele sociologie aan de TU Delft, maakt zich grote zorgen over de algoritmische samenleving. Hij ontwikkelde daarom ‘Nervousnet‘, een datamining-systeem waarin de privacy en keuzevrijheid van de burger centraal staan. 
  • Per skype hebben we Sara Green Brodensen van de Deense startup Deemly te gast, die werkt aan een systeem om al je online scores tot één score bij elkaar te brengen, aan de hand waarvan dan bijvoorbeeld je betrouwbaarheid kan worden vastgesteld. Waarom zouden we dit willen?
  • Tijmen Schep, privacy designer en hoofd Creative bij het medialab SETUP, bespreekt hoe verregaand de invloed van discrimineren met data al is in Nederland. SETUP maakt dit uiterst invoelbaar aan de hand van verschillende projecten, zoals een koffiezetapparaat dat je op basis van je postcode een bakje lekkere of waterige koffie aanbiedt
  • Onze partner EYE zal het thema weer op een bijzondere manier aanvliegen met onontdekt materiaal uit hun archief.

Stadsleven vindt plaats van 20.00-22.00 uur, in de Balie (Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam). Kaarten zijn 10 euro en te koop via De Balie. Het is mogelijk om voorafgaand aan de talkshow een hapje te eten in de Balie. Reserveer hier.