Stadsleven: Echte liefde

Datum/Tijd
Date(s) - 31-jan 2018
20:00 - 22:00

Locatie
De Balie


Stadsleven waagt zich aan de vraag: wat is echte liefde? Wat is echte liefde in tijden van Tinder, VR en robots? Wat is echte liefde in tijden van eindeloos ouderschap? Wat is echte liefde in de tijd van powerkoppels en segregatie? Wat is echte liefde in tijden van sologamie? 

Programma

  • Liefde is toeval? Think again. We worden ongemerkt sterk gestuurd door economische (on)zekerheid. Hierdoor vormen in de grote steden steeds meer powerkoppels van hoogopgeleide mensen. En dat zorgt voor een nóg groter gat tussen stad en regio stelt Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS. 
  • De liefde van ouders voor hun kinderen is eindeloos, maar dat wordt nu wel heel letterlijk genomen, constateren Anneke Groen en Herman Vuijsje in hun boek ‘Eindeloos Ouderschap’ (2016). Waren ouders een halve eeuw geleden klaar met de zorg voor hun kinderen als die de deur uit waren, tegenwoordig duurt die zorg vaak veel langer, ook als de kinderen al volwassen zijn. En die zorg gaat ongemerkt over in zorg voor de kleinkinderen. Wat zijn de oorzaken van die verandering? En wat zijn de gevolgen voor de familieverhoudingen? Anneke Groen schuift aan om te reflecteren op deze vragen.
  • Onze vaste partner EYE Filminstituut zal weer zorgen voor een prachtig fragment uit het archief om je denken over dit thema weer even op z’n kop te zetten.
  • Hoe beleven we liefde in de toekomst door technologische ontwikkelingen zoals algoritmes die steeds beter je perfecte partner kunnen voorspellen, VR-seks en robots? Jeroen van Mastrigt (Freedomlab Future Studies) geeft ons een kijkje in de toekomst. 

Stadsleven vindt plaats van 20.00-22.00 uur, in de Balie (Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam). Kaarten zijn 10 euro en te koop via De Balie. Het is mogelijk om voorafgaand aan de talkshow een hapje te eten in de Balie. Reserveer hier.