Datum/Tijd
Date(s) - 28-sep 2017
20:00 - 22:00
Locatie
De Balie
Iedereen wil in de stad wonen, maar niemand lijkt het meer te kunnen. Waar en hoe ga je nieuwe woningen bijbouwen zonder het karakter van de stad te verliezen? Ieder stadsbestuur vindt dat de woningmarkt, zowel koop als huur, voor iedereen toegankelijk moet blijven – maar weet nog niet hoe dat vorm te geven. Onder druk van de crisis zijn er allerlei alternatieve woonexperimenten ontstaan, maar nu moet blijken of die daadwerkelijk een oplossing bieden. Hoe gaat de stad om met deze overdaad aan succes?
Programma
- De woningmarkt kan de trek naar de populaire steden niet bijbenen. Hoe zorg je als stad ervoor dat je de vele woningzoekers toch van een woning kunt voorzien? Dat betekent bijbouwen. Esther Agricola, directeur Ruimte en Duurzaamheid Gemeente Amsterdam, geeft ons een kijkje in de keuken van o.a. project Haven-Stad waar tot 70.000 nieuwe woningen moeten komen.
- Al eerder was de stad populair. Nederland heeft sinds de Tweede Wereldoorlog de woningnood niet kunnen oplossen. Met Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft bekijken we welke lessen we kunnen leren van het verleden.
- Onze partner EYE filmmuseum zal het thema van de avond weer een bijzondere invulling geven met een speciaal filmfragment uit het archief.
- Kunnen alternatieve woonexperimenten zoals friends-woningen en gericht ontwerpen voor specifieke doelgroepen verlichting geven aan de oververhitte woningmarkt? Ronald Huikeshoven (directeur AM gebieds- en vastgoedontwikkelaar) en Bas Liesker (eigenaar Heren 5 architecten) presenteren hun vernieuwende woonconcepten.
- Onderzoeksjournalist Mirjam de Rijk spreekt geïnspireerd door haar essay-reeks voor de Groene Amsterdammer over de huurmarkt een kritische column uit: wat is nu écht het probleem en in hoeverre is de overheid daar debet aan?
Voor meer informatie, klik hier.