Skip to main content

PodCAST Bouwstof: Jorien Kranendijk over nieuwe toekomst voor lege kerken

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , .
https://open.spotify.com/episode/6rV4suMQ9xJxCH2hsFiWZv?si=xzyRhSLCQymJLGKA1oQpOA&dl_branch=1

Van de liefst 7.100 gebedshuizen in Nederland hebben er 1.500 al een andere bestemming gekregen: poptempel Paradiso in Amsterdam, bijvoorbeeld, een supermarkt in Sas van Gent, een boekhandel in Maastricht. In Tilburg is de Mariakerk nu woningen voor licht dementen, en de Hasseltsekerk is al 15 jaar geleden wijkcentrum De Poorten geworden. Voor de podcast Bouwstof van CAST, Centrum Architectuur en Stedenbouw Tilburg, sprak ik met Jorien Kranendijk, projectleider van het programma Toekomst Religieus Erfgoed van het RCE, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Er zijn nog 300 ‘in transitie’ en er zijn nog zeker 1.500 lege kerken die op een nieuwe bestemming wachten, bijvoorbeeld gebruik door een van de vele christelijke migrantenkerken die Nederland rijk is. Of op sloop, dat kan natuurlijk ook. Zoals Rijksbouwmeester Floris Alkemade zei in een uitzending in het Jaar van het Religieus Erfgoed: “Kerken kunnen hun functie verliezen, maar daarmee hebben ze nog niet hun betekenis verloren.”