PRET! Leisure en landschap

PRET! Leisure en landschap

De vrijetijdsindustrie heeft een enorme impact op onze omgeving. Historische binnensteden worden attractieparken, op de stadsranden schieten de megabioscopen en winkelcentra uit de grond, het platteland moet rustzoekers behagen om te overleven. Zeg me wat je in je vrije tijd doet en ik zeg je wie je bent.

Lees hier een selectie uit m’n boek PRET! (2002) waarin ik onderzocht hoe door de behoefte aan vermaak de historische binnensteden veranderen, de natuur en het cultureel erfgoed worden vermarkt, en de leisure-bestemmingen en attractieparken zich ontwikkelen. In dit boek zijn zelfstandige beeldessays opgenomen van de fotografen Janine Schrijver en Otto Snoek, die hun visie tonen op dit belangrijke ruimtelijke en sociale fenomeen. 

“Nederland is sinds de Tweede Wereldoorlog en de schrale jaren van de wederopbouw een veilig en welvarend land geworden. We hoeven geen strijd te voeren om het naakte bestaan, er woedt geen oorlog, we zullen ook morgen heus wel te eten hebben, dus kunnen we het ons veroorloven ons aan plezier over te geven. Dat doen we dan ook gretig. Het kleine kikkerlandje wordt een onmetelijk Belevium.”  

Het Belevium

[embeddoc url=”https://www.tracymetz.nl/wp-content/uploads/2002/09/PRET-Tracy-Metz-Hoofdstuk-Het-Belevium-1.pdf” download=”all”]

Toerist in eigen stad

[embeddoc url=”http://www.tracymetz.nl/wp-content/uploads/2014/12/pret-leisure-en-landschap.pdf” download=”alluser”]