Skip to main content

PRET! Leisure en landschap

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , , , .

De vrijetijdsindustrie heeft een enorme impact op onze omgeving. Historische binnensteden worden attractieparken, op de stadsranden schieten de megabioscopen en winkelcentra uit de grond, het platteland moet rustzoekers behagen om te overleven. Zeg me wat je in je vrije tijd doet en ik zeg je wie je bent.

Lees hier een selectie uit m’n boek PRET! (2002) waarin ik onderzocht hoe door de behoefte aan vermaak de historische binnensteden veranderen, de natuur en het cultureel erfgoed worden vermarkt, en de leisure-bestemmingen en attractieparken zich ontwikkelen. In dit boek zijn zelfstandige beeldessays opgenomen van de fotografen Janine Schrijver en Otto Snoek, die hun visie tonen op dit belangrijke ruimtelijke en sociale fenomeen. 

“Nederland is sinds de Tweede Wereldoorlog en de schrale jaren van de wederopbouw een veilig en welvarend land geworden. We hoeven geen strijd te voeren om het naakte bestaan, er woedt geen oorlog, we zullen ook morgen heus wel te eten hebben, dus kunnen we het ons veroorloven ons aan plezier over te geven. Dat doen we dan ook gretig. Het kleine kikkerlandje wordt een onmetelijk Belevium.”  

Het Belevium

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download

Toerist in eigen stad

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download