Skip to main content

‘Fotografie is een kopieerapparaat, een foto is informatie’

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , , .

Voor kunstenaar en fotograaf Anne Geene is dit een oogstjaar: de Volkskrant Beeldende Kunstprijs, acht werken verkocht op Unseen aan het Rijksmuseum, én nu samen met haar partner Arjan de Nooy een tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag. Hoofdpersoon daar is hun alterego, de fictieve ‘Universele fotograaf’ U. Het boek en de tentoonstelling zijn een onderzoek naar een fotografie zonder esthetiek: ,,De fotografie is een fotokopieerapparaat”. Net als zij probeert U. door beelden eindeloos te ordenen, schikken en rubriceren, grip op de werkelijkheid te krijgen.

Lees HIER mijn interview met Anne Geene en Arjan de Nooy aan de vooravond van hun tentoonstelling in Fotomuseum Den Haag, over leven en werk van de fictieve fotograaf U.