Skip to main content

Het Zuidafrikaanse dorp Welkom, toen en nu opnieuw

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , .
Ad van Denderen, Acclimatisatieruimte in de Steyn-mijn, 1991

In de jaren negentig, kort nadat de apartheid op papier was afgeschat, trok de Nederlandse fotograaf Ad van Denderen naar het dorp Welkom in Zuid-Afrika, om te zieeraan toe ging in een voormalige goudmijnstad. Hij maakte daarover het boek Welkom in Suid-Afrika. Jaren later ontdekte de 18-jarige Lebohang Tlali dat boek. En nog een keer, toen hij naar de kunstacademie ging. Hij nam contact op met Van Denderen, en – long story short – nu hebben ze samen in samenwerking met stichting Paradox Welkom Today gemaakt, een tentoonstelling in het Stedelijk Museum en een scholierenproject in beide landen. Twee tijdperken, twee blikken in een meerstemmige vertelling.

Portret door Lebohang Tlali

 

Lees hier mijn gesprek met de beide fotografen en bespreking in NRC Handelsblad: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/25/twee-blikken-op-zuid-afrika-komen-samen-a3965004

En hier is de pdf: file:///C:/Users/Tracy%20Metz/Downloads/nrc-handelsblad-20190626-4157988.pdf