Skip to main content

De stemmen van zij die geen macht hebben

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , .

Kunstenares Ansuya Blom is onderscheiden met de Heineken Prijs, met 100.000 euro de grootste beeldende kunstprijs van Nederland. Ik interviewde haar voor NRC Handelsblad over haar werk. Al ruim veertig jaar geeft ze in haar tekeningen, films, installaties en teksten ruimte aan stemmen die anders niet worden gehoord.

Al vroeg in haar carriere is ze geïnspireerd door de Amerikaanse Black Power-beweging, en door zwarte schrijvers als James Baldwin en Langston Hughes. „Zij stelden zaken aan de orde waar niemand het toen in Nederland over had. Ik ben zelf ook van gemengde afkomst, en dat vond ik enorm inspirerend.”

Lees hier mijn interview met Ansuya Blom  of download hier de pdf:  NRC Ansuya Blom mei 2020