Skip to main content

Rooilijn: Winkelstad. Hoe ziet het winkelen er post-corona uit?

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , .

Kan de ellende die het coronavirus in de retail heeft aangericht, ook een heilzame reset brengen? Daarover schreef ik mijn column voor Rooilijn, in vervolg op mijn Opinie stuk voor NRC ‘Weg met de winkelstraat‘. Het is een (pijnlijke) kans om een hoop dingen die in onze winkelstraten scheef zijn gegroeid, aan te pakken. Het Ministerie van Economische Zaken heft aangekondigd honderd miljoen uit te trekken voor ‘het realiseren van toekomstbestendige winkelstraten en vitale binnensteden’. Mooi begin, maar daarna hebben we wel een sterke overheid nodig met een langjarige visie en doorzettingsvermogen.

Kunnen de steden wat leren van een winkelomgeving als de fonkelnieuwe Mall of the Netherlands? Een paar dingen die me daar opvielen: terwijl het aantal onafhankelijke boekwinkels in de stad terugloopt, heeft deze mall er twee, Paagman en American Book Center. En ook twee showrooms voor elektrische autos’s, de gouwe ouwe MG en de hippe nieuwe Polestar. Maar eerlijk is eerlijk: de placeholders in de nu nog lege winkelruimtes zijn het leukst. De etalagepop op een piëdestal met een knalgroene ‘jurk’ van kunststof; de knusse zithoekjes; en de winnaar, een plek waar TU Delft innovatieve ideeën mag uitstallen. Ze mogen van mij wel blijven!

Lees mijn column hier: https://www.rooilijn.nl/columns/winkelstad/