Tracy Metz is journalist, auteur en moderator. Ze schrijft voor NRC Handelsblad en Architectural Record en leidt de live talkshow Stadsleven over urban issues. Daarnaast is ze directeur van het John Adams Institute, het onafhankelijke centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland. Haar bijdrage aan het publieke debat over stad en landschap werd in 2016 onderscheiden met de Grote Maaskantprijs.
Wederopleving van de bibliotheek als sociale plek

Wederopleving van de bibliotheek als sociale plek

Deze diashow vereist JavaScript.

Met de komst van het internet werd de bibliotheek dood verklaard. wie had nog behoefte aan stoffige opslagplaatsen vol bedrukt papier? Maar zie: ‘de bieb’ heeft zich helemaal heruitgevonden. Als sociale ontmoetingsplek, als een plek om iets nieuws te leren, om muziek te maken of iets op de 3D printer te maken, om te gamen of te studeren (op het internet), om er met vrienden iets te drinken met uitzicht over de stad.

Ik volg  deze ontwikkeling sinds de bouw in 2004 van de bibliotheek van Seattle door OMA – dat nu ook de nationale bibliotheek van Qatar heeft ontworpen. Op veel plekken in de wereld volgen de voorbeelden elkaar rap op: Spijkenisse van MVRDV, Roset in Arnhem van Neutelings Riedijk, Utopia in het Belgische Aalst door Kaan, Oodi in Helsinki van AA, de al gelauwerde LocHal in Tilburg van Civic / Mecanoo / Braaksma Roos, en de nieuwse loot aan de stam, het pas geopende Groninger Forum van NL Architects.

Read the article…

Klik in het linker menu voor meer blogs en artikelen

STADSLEVEN BLOG

  • Hier besta ik: Dichters verzachten de eenzame uitvaart

    Door Tracy Metz De rillingen lopen me over de rug als ik zo’n berichtje in de krant lees: man na x maanden dood gevonden in zijn huis. (Meestal zijn het mannen). What a way to go, denk ik dan. Niemand...

  • Op vakantie in eigen buurt, mét de buren

      door Anouk Rees Met je buren op vakantie. Dit klinkt misschien niet voor iedereen als muziek in de oren. Voor sommige mensen is het namelijk júíst de bedoeling om zich zo ver mogelijk van hun buren en buurt te...