Kengo Kuma’s V&A voor Dundee is een loodzwaar schip

Kengo Kuma’s V&A voor Dundee  is een loodzwaar schip

Schotland krijgt dit weekend voor het eerst en designmuseum, en het beroemde V&A krijgt voor het eerst een dependance buiten Londen. Dundee, de derde stad van Schotland, hoopt dat het museum deze door drugs geteisterde stad net zo’n impuls zal geven als Gehry’s Guggenheim voor Bilbao heeft gedaan.

De Japanse architect Kengo Kuma won in 2010 de internationale prijsvraag met zijn ontwerp in de vorm van twee omgekeerde piramides die bedekt zijn met 2500 afzonderlijke betonnen panelen. Met zijn boeg in het water van de rivier de Tay heeft het iets weg van een schip – maar dan zou het meteen naar de bodem zijn gezonken.

Ik bezocht het museum tijdens de bouw vorige zomer. Lees hier mijn recensie voor NRC. Ik maakte ook een reportage voor TRACY•TV.