Skip to main content

Wederopleving van de bibliotheek als sociale plek

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , .
Groninger Forum
Groninger Forum
LocHal, Tilburg
LocHal, Tilburg
Oodi, Helsinki
Oodi, Helsinki
Utopia, Aalst
Utopia, Aalst

Met de komst van het internet werd de bibliotheek dood verklaard. wie had nog behoefte aan stoffige opslagplaatsen vol bedrukt papier? Maar zie: ‘de bieb’ heeft zich helemaal heruitgevonden. Als sociale ontmoetingsplek, als een plek om iets nieuws te leren, om muziek te maken of iets op de 3D printer te maken, om te gamen of te studeren (op het internet), om er met vrienden iets te drinken met uitzicht over de stad.

Ik volg  deze ontwikkeling sinds de bouw in 2004 van de bibliotheek van Seattle door OMA – dat nu ook de nationale bibliotheek van Qatar heeft ontworpen. Op veel plekken in de wereld volgen de voorbeelden elkaar rap op: Spijkenisse van MVRDV, Roset in Arnhem van Neutelings Riedijk, Utopia in het Belgische Aalst door Kaan, Oodi in Helsinki van AA, de al gelauwerde LocHal in Tilburg van Civic / Mecanoo / Braaksma Roos, en de nieuwse loot aan de stam, het pas geopende Groninger Forum van NL Architects.

Lees hier mijn reportage voor NRC: De bieb als hotspot

En hier is de pdf: NRC Leven De bieb als hotspot 7 dec 2019