Skip to main content

A.Zine: depot Boijmans is een icoon én een nieuwe typologie

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , , .

Voor A.Zine ging ik naar de preview van het nieuwe depot van MVRDV voor Museum Boijmans. De Rotterdammers hebben het gebouw al een bijnaam, zeg maar gerust een koosnaam gegeven: De Pot.

“Rotterdam heeft de verwoesting tijdens de oorlog weten om te zetten in experimenteerdrift, met als resultaat een stedelijk landschap met durf en (spier)ballen – en natuurlijk hier en daar een mislukking. Kennelijk kun je nooit iconen genoeg hebben, en met het nieuwe depot van het Boijmans is er – met een enkele kanttekening – weer eentje bijgekomen. Belangrijker nog dan ‘wel of geen icoon’ is hoe museum, architect en constructeurs hiermee een nieuwe typologie hebben uitgevonden, een hybride van museum, depot en attractie. Dat laatste is niet minzaam bedoeld: het attractie-gehalte zal de binding tussen publiek en museum zeker versterken.”

Wil je weten wat de kanttekening is? Lees hier mijn verhaal: