Skip to main content

Podcast De Architect: het Rotterdam van Riek Bakker en Joep van Lieshout

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , , .

In de tweede podcast in de nieuwe reeks van De Architect – thema ‘Van Haven tot Stad’- spreken hoofdredacteur Merel Pit en ik met twee mensen die een belangrijk aandeel hebben gehad in het maken van Rotterdam tot wat het nu is: kunstenaar Joep van Lieshout en stedenbouwkundige Riek Bakker.

Joep vertelt over zijn plan Brutus, om van zijn complex aan de Keileweg, de oude tippelzone van Rotterdam, en een hoop andere gebouwen eromheen, een centrum voor makers en kunstenaars te maken met een museum en woningen. De kunst neemt de handschoen op van de gentrification en gaat zelf het stadsdeel optillen!

Riek doet verslag van de strijd die zij als vrouw heeft moeten leveren om haar grootse en moedige ideeën over Rotterdam aan de man te brengen – onder andere om de Erasmusbrug te laten bouwen door een jonge interieurarchitect van 32 voor 30 miljoen meer dan was begroot. Nog een geluk dat ze tussen zeven broers was opgegroeid. We spreken ook over het nieuwe boek over haar, ‘De Ruimte van Riek’, waarin ook haar eigen schilderijen zijn opgenomen, ook van de plattegrond van Rotterdam (zie hieronder). De stad mag haar dankbaar zijn!