Skip to main content

Podcast Nattigheid #6: Droogte, een sluipmoordenaar met drie gezichten

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , .

Droogte? In nat Nederland? Het was in 2018 en 2019 al droog en nu hebben we in mei van 2022 dat record al gebroken. Het waterland wordt droogteland.

Zelfs Arjen Lubach heeft het erover in zijn Avondshow! De droogte heeft impact op bijna alles: de landbouw, de natuur, de dijken, het drinkwater, op de funderingen van onze huizen, en zeker op de toch al hoge voedselprijzen. Maar deze uitdaging doet óók innoveren. De binnenvaart bouwt schepen voor laagwater. En Rotterdam, die maar drie maanden drinkwater op voorraad heeft, kijkt naar manieren om regenwater op te slaan en bewaren voor droge tijden. Ideeën genoeg in deze aflevering van Nattigheid. 

Na de zomerstop gaat Nattigheid weer verder op dinsdag 13 september, met ‘Duizend dijken’. Tot dan!

www.nattigheid.nl | https://www.gids.tv/video/444238/de-avondshow-met-arjen-lubach-nederland-is-te-droog | www.nederlanddroogteland.nl | rotterdamsweerwoord.nl/ | www.concordiadamen.com/news/tewaterlating1etanker

In beeld: waterland wordt droogteland

Volkskrant-fotograaf Marcel van den Bergh volgt al jaren de droogte in Nederland. Alles komt er langs: woonboten die droogvallen en waarvan de leidingen breken, natuurbranden, laag water in de rivieren, mensen en dieren op zoek naar verkoeling, sterk vermagender dieren die onvoldoende eten kunnen vinden, landbouwwerktuigen die enorme stofwolken opwerpen. Dat laatste beeld siert het omslag van het boek ‘Nederland Droogteland’ door wetenschapsjournalist René Didde. Hieronder een selectie van enkele van zijn beelden:

17-7-2019, Nederland, Otterlo
Brand op de Hoge Veluwe ivm langdurige droogte.
12-11-2015, Nederland, Nijmegen
Extreem laag water in de Rijn legt van alles bloot.
Everzwijnen op de Hoge Veluwe zijn sterk vermagerd doordat ze door de droogte te weinig voedsel kunnen vinden, 2018
Boer aan het werk in droge tijden in Appeltern, 2018

Sponstuin van De Urbanisten in havengebied Rotterdam

Het oude havengebied van Rotterdam, de Merwe-Vierhavens oftewel M4H, is een verzamelplaats van allerlei experimenten en initiatieven op het gebied van kunst en stedelijk leven. Kunstenaar Joep van Lieshout heeft er een enorme complex met ateliers en tentoonstellingsruimten, hier is het Dakpark aangelegd en ook de Sponstuin. Florian Boer en Dirk van Peijpe van De Urbanisten hebben dit experiment ontwikkeld in samenwerking met de gemeente en met de Voedseltuin om te kijken hoe we slimmer water kunnen opvangen én vasthouden voor droge tijden. De tuin moet ook de biodiversiteit een handje helpen.

“Het stadsgroen moet werken als een spons”, vertelt Dirk van Peijpe. “Een spons kan water snel opnemen en tijdelijk vasthouden, waarna het geleidelijk aan weer in de bodem kan worden opgenomen. Daarmee kun je de extremen van het klimaat beheersen.”

De Sponstuin bestaat uit een aantal verschillende soorten beplanting en ook verschillende grondsoorten die in uiteenlopend delen van Nederland voorkomen, zoals veen, klei en zand. Eén grondsoort is eraan toegevoegd: puin.