Skip to main content

Podcast Nattigheid #9: Schoon, schoner, schoonst

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , , .

We vinden het de normaalste zaak van de wereld: in Nederland vloeit er 24/7 schoon, lekker drinkwater uit de kraan. We zijn gulle gebruikers – van dat drinkwater drinken we een beetje, het leeuwendeel spoelen we zorgeloos weg onder douche, via de wc, we sproeien de tuin en wassen de auto ermee.

Maar dat zou wel eens een eindig verhaal kunnen zijn: de drinkwaterbedrijven waarschuwen dat er een tekort dreigt. Ja, zelfs in het natte Nederland. Daarover spreekt ik met CFO van Vitens, Marike Bonhof, en met de uitvinders van slimme innovaties die ons helpen minder water te verspillen en het opnieuw te gebruiken, zoals de Upfall Shower en de Hydraloop. En met ecoloog en filosoof Li An Phoa, bedenker en oprichter van de stichting Drinkbare Rivieren en auteur van het gelijknamige boek, praat ik over de waarde van water – een kostbaar goed.

Op www.nattigheid.nl vind je meer foto’s en achtergronden, zoals de uitgebreide versie van mijn interview met Li An Phoa over drinkbare rivieren.

Ook leuk: Nattigheid viert feest! We gaan op vrijdag 28 oktober om 20u dit eerste seizoen feestelijk afsluiten met een opbeurende talkshow in het theater van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Ik ga met mijn gasten praten over wildzwemmen, over onderwater muziek maken met walvissen, over het waanzinnige succes van het NK Tegelwippen, en over hoe het water Nederland en de identiteit van de mensen die er wonen, heeft gevormd. Na afloop gaan we bier drinken gemaakt van regenwater: ja, Rainbeer. Koop hier je kaartje: https://tinyurl.com/xxhzm9se

Li An Phoa: “Rivieren zijn onze levenslijnen”

Voor aflevering 9 van mijn podcast ‘Nattigheid’, over schoon drinkwater, sprak ik met ecoloog en filosoof Li An Phoa. Zij heeft het tot haar levensmissie gemaakt om het water in de rivieren van de wereld – graadmeter voor de gezondheid van het natuurlijke systeem – weer drinkbaar te maken. Dat doet ze door erlangs te wandelen en onderweg met iedereen te praten die ze tegenkomt: boeren, kinderen, burgemeesters, pers, echt iedereen. Haar oprechte passie en eigenzinnige aanpak blijkt zeer effectief te zijn. En met het boek ‘Drinkbare rivieren’ dat ze samen met Maarten van der Schaaf schreef, heeft ze een beweging op gang gebracht.

“Rivieren zijn essentieel voor alle leven op aarde, rivieren zijn onze levenslijnen”, zegt ze. “Zonder water kunnen we niet leven, wij zíjn water. Alle levende wezens zijn onderdeel van een stroomgebied, dus hebben wij allen baat bij drinkbare rivieren.”

Hier vind je de uitgebreide versie van ons gesprek, met daaronder een aantal foto’s van Li An onderweg.