Skip to main content
Drone taxi punt

De stad in Spraakmakers: Drones veranderen de stad

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , , , .

Elke dinsdag ben ik voor het nieuws van 11 uur te gast in het KRO NCRV programma Spraakmakers op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te bespreken. Drones veranderen niet alleen allerlei infrastructurele processen in de stad, maar ook letterlijk onze blik op de stad.

Bezorging via drones

De komst van de drone gaat een enorme impact op de stad hebben. Het eerste waar je aan denkt, is de bezorging van pakketten. Voor het verkeer zal dat een opluchting zijn, want de straten slibben nu dicht met bestelbusjes. Je herinnert je vast dat Amazone als eerste bij wijze van proef een zakje popcorn liet bezorgen bij mensen op het platteland in Engeland.

De ontwikkelingen gaan razendsnel. Mercedes Benz en UPS hebben een tussenoplossing bedacht: bestelbussen met drones op het dak. Het busje is dan een mobiele opslag, waarvan het bereik enorm groter wordt dankzij de drone. Amazon heeft nu het plan om midden in steden torens te bouwen die dienen als opslag voor pakketjes, waar de drones dan af en aan kunnen vliegen. De ‘droneport’ is een heel nieuw type gebouw.

Impression Droneport by Saúl Ajuria
Drone taxi punt
Mercedes Benz ontwikkelt bestelbus speciaal voor bezorging per drone
Inspectie per drone van hoge gebouwen
ronefoto’s Hong Kong door Andy Yeung
Hoezo privacy?
Norman Foster drone vliegveld
Ambulance drone
Beeld uit film ‘Just Imagine’ van New York 1930

De beroemde Engelse architect Sir Norman Foster liet op de vorige architectuurbiënnale in Venetië een droneport zien voor Rwanda. Het is een mooi simpel goedkoop gebouw van golvende bakstenen gewelven, eigenlijk een soort afdak, met daaronder ruimte voor dronetransport maar ook een lokale markt. Het wordt ook wel ‘het kleinste vliegveld op aarde’ genoemd. De ambitie is dat elk klein dorpje in Afrika in 2030 zo’n droneport heeft voor de distributie van medicijnen, misschien op den duur ook voedsel.

Drones worden ook al ingezet om bouwkundige problemen op te sporen, bijvoorbeeld bij bruggen en hoge gebouwen waar mensen moeilijk kunnen komen. Aan de TU Delft heeft Alex Momont met zijn project ‘Drones for Good’ een drone verzonnen die een defibrillator brengt bij iemand die een hartstilstand heeft gehad. Het Amerikaanse ontwerpbureau Argodesign heeft een vliegende ambulance-drone bedacht voor 1 gewonde en 1 man personeel. De nieuwste ontwikkeling is drone-taxi’s, met 1 of 2 passagiers: in Dubai hebben ze net er een paar maanden geleden een experiment mee gehouden.

Drones veranderen onze blik op de stad

We gaan in ieder geval anders naar de stad kijken. De stad van bovenaf filmen en fotograferen met drones is al populair. Er zijn bijvoorbeeld prachtige foto’s van de wolkenkrabbers van Hong Kong, en een heel dromerige film waarbij een drone door de New York Public Library vliegt. Hieronder zie je vijf dronefilms die ik voor je heb geselecteerd:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLdOpwSpib658XyeIhFvpqhvH2JfHgVmlr

De drones gaan ook invloed hebben de architectuur. Als je met de drone-taxi bij je appartement of je kantoor op de 20ste verdieping wordt afgezet, zal je daar willen uitstappen en naar binnen gaan, dan hoef je niet via de straat. De voorspelling is dat gebouwen daarom heel anders eruit kunnen komen te zien, met armen en platforms.

Privacy zal ook absoluut een issue worden. Het gaat ook druk worden in de lucht, en er zal vast ook wel eens eentje zo maar naar beneden vallen. Gaat allemaal gebeuren. Ondertussen gaat de drone gewoon door met de stad te veranderen.

Meer lezen?