Skip to main content

De stad in Spraakmakers: Bruisend design in Milaan

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , , .

Elke dinsdag ben ik voor het nieuws van 11 uur te gast in het KRO NCRV programma Spraakmakers op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te bespreken. Deze week: nieuwe ideeën uit de Designweek in Milaan.

Elk jaar komt de hele designwereld in Milaan bij elkaar om te kijken naar nieuwe ontwerpen en vooral ook nieuwe ideeën. Mijn interesse gaat vooral uit naar de avantgarde, naar de mensen die niet de zoveelste stoel op de markt willen brengen maar de wereld beter willen maken en in oplossingen denken. Het idee is belangrijk dan het product.

Milaan zelf wordt steeds belangrijker als cultuurstad. De designblog Dezeen schreef deze week dat Milaan gaat profiteren van de Brexit, en dat het al de derde cultuurstad van Europa is, na Londen en Parijs. Het gaat ook goed met de stad, met nieuwe investeringen en nieuwe cultuurplekken zoals Fondazione Prada van Rem Koolhaas.

Fondazione Prada

Dit jaar sloegen de Nederlandse meubelfabrikant Hans Lensvelt en curator Anne van der Zwaag de spijker op de kop met de expositie getiteld ‘Nothing new’. Lensvelt had inderdaad niets nieuws voor Milaan gemaakt, maar vooral bestaande meubels van zijn eigen bedrijf op eBay en Marktplaats opgekocht. Die heeft hij opnieuw gestoffeerd en op het binnenplein van het Bijbels Museum neergezet met kunstwerken erop.

Dat ‘Nothing new’ slaat ook op veel van de projecten die mij opvielen: ze worden gemaakt van materialen die al bestaan en vaak uit afval herwonnen zijn. O-ver-al zie je het thema van hergebruik, en de vraag hoe je weer waarde kunt geven aan materiaal dat op de mestvaalt is gegooid.

Voor de Design Academy heeft Billie van Katwijk bijvoorbeeld drie van de vier magen van een koe gelooid, en daar dan fraaie designertassen van gemaakt. Normaliter eten we die magen niet, die gooien we weg of we voeren ze aan de hond. Zij dacht: hey, daar kan ik iets mee, en heeft van een afvalproduct een luxe object gemaakt.

De eerbiedwaardige Nederlandse weverij de Ploeg maakt onder de naam ‘Sea’ gordijnstoffen van plastic dat op stranden van Brazilië aanspoelt. En het bedrijf Plastic Whale laat mensen als bedrijfsuitje plastic uit de grachten vissen. Daarvan maken ze boten van PET-schuim maken en ook fraaie kantoormeubels.

Puur aan het aantal ontwerpers te oordelen dat hier mee bezig is, is dit dé nieuwe manier van denken aan het worden. Ik kijk nu al uit naar het vervolg op de Dutch Design Week in oktober in Eindhoven.