Skip to main content

De stad in Spraakmakers: sterren ontdekken de architectuur

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , , , .

Elke dinsdag ben ik voor het nieuws van 11 uur te gast in het KRO-NCRV programma Spraakmakers op Radio 1 om actuele ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedelijk leven te besprekenDeze week: sterren als Kanye West, Elon Musk en Brad Pitt ontdekken de architectuur. 

Kanye West en Yeezy Home

De celebrities hebben de architectuur ontdekt! Een paar dagen geleden werd bekend dat de rapper Kanye West, de man van Kim Kardashian, na de muziek en de mode nu ook in de architectuur aan de slag gaat. Zijn bedrijf gaat Yeezy Home heten en legt zich toe vooral op sociale woningbouw. Net een paar dagen geleden heeft hij een eerste beeld van een ontwerp op Instagram gezet, een woning van beton en prefab modules met een binnentuin.

Kanye West heeft ook al eerder samengewerkt met OMA, het bureau van Rem Koolhaas. OMA ontwierp voor hem een bioscoop in de vorm van een piramide met zeven schermen toen hij zijn eerst korte film vertoonde op het festival in Cannes in 2012. Het is een enorm creatieve man, die West.

Elon Musk en The Boring Company

Elon Musk – we kennen hem als de topman van Tesla en de bedenker van nieuwe ruimtevaartraketten – heeft ook al een nieuw hyperambitieus plan. Hij ergert zich aan het verkeer en wil nu een particulier gefinancierd system van tunnels bouwen waar auto’s op een soort elektrische plateau’s doorheen zoeven met ruim tweehonderd kilometer per uur. Bij het boren van die tunnels komt gruis en modder vrij, en daarvan wil hij bakstenen gaan maken voor gebruik in de sociale woningbouw bovengronds. Op de website van het boorbedrijf, the boring Company, vergelijkt hij zijn bakstenenplan met de piramides van de Egyptenaren.

Musk heft weer een ander wild plan voor ondergronds vervoer: de Hyperloop. Zeg maar een soort buizenpost voor capsules met mensen erin. Hij is bezig vergunning aan te vragen om op verschillende plekken in de VS tunnels te gaan boren.

Brad Pitt en Make It Right

Twee jaar na orkaan Katrina, in 2005,  heeft Brad Pitt een stichting opgericht, Make It Right, en een aantal bekende architecten gevraagd woningen te ontwerpen die bestand zijn tegen overstromingen. Met hen heeft hij in een arme wijk van New Orleans die bij de orkaan helemaal werd weggevaagd, de Lower Ninth Ward, 150 woningen heeft laten ontwerpen en bouwen. Daarvoor heeft hij grote namen in de architectuur uitgenodigd, zoals Frank Gehry en MVRDV uit Nederland.

Ik ben er nu een paar keer in die zwaargetroffen wijk New Orleans geweest, en ik heb er gemengde gevoelens over. Je kunt je afvragen of deze huizen eigenlijk bij deze mensen passen, ze zijn behoorlijk architectuurderig. Daar staat tegenover dat de overheid niets voor deze mensen doet, dus liever een ‘huis onder architectuur’ dan geen huis.

Kanye West heeft op twitter gezegd dat hij op zoek is naar architecten en industrieel ontwerpers die de wereld beter willen maken. Think big! Voor mensen die ontzaglijke fortuinen hebben vergaard zoals West, Musk en Pitt is het heel goed voor hun imago om iets terug te doen voor de wereld, dus moet je dit soort berichten altijd wel met een korreltje zout nemen. Maar ja, ze hadden ook de zoveelste Maserati met dat geld kunnen kopen, en dan vind ik woningen bouwen voor arme mensen en slim gebruik maken van grondstoffen, een betere besteding van hun geld.