Skip to main content

‘Een kerk is meer dan alleen de stenen’

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , .

Wat doen we met al die duizenden gebedshuizen die weliswaar hun functie hebben verloren, maar niet hun betekenis? Er komen steeds meer kerken leeg te staan. Wat moeten we ermee, wat kunnen we ermee? Nadat ik een podcast had gemaakt met Jorien Kranendijk van het programma Toekomst Religieus Erfgoed voor Centrum Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST), was er nog zo veel te vertellen dat ik een interview met haar heb geschreven. Onder andere over de prijsvraag ‘Sublieme Schoonheid | Sublieme Duurzaamheid’ die de Rijksbouwmeester heeft uitgeschreven samen met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed voor de toekomst van negen van Nederlands bekendste kerken. Op 20 oktober worden de resultaten gepresenteerd op de Dutch Design Week op een bijeenkomst waar ik de moderator ben.

Lees hier mijn interview met Jorien Kranendijk over de toekomst van ons religieus erfgoed. Hieronder links de St Jan in Den Bosch, rechts de jury in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

In deze video vertelt Rijksbouwmeester Floris Alkemade over de oproep aan architecten en ontwerpers om kerken op innovatieve wijze te verduurzamen. “We moeten nu van het sacrale de weg terugvinden naar het profane, zonder dat het banaal wordt.”