Skip to main content

Podcast Nattigheid #10: Plan B

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , .

Wat gaan we doen als het niet meer lukt om het water buiten te houden? Nederland gaat prat op eeuwen van expertise, maar het is de vraag wat je daaraan hebt als de zeespiegel meters rijst en het ’s zomers steeds droger wordt. Wat als west-Nederland onder water loopt?  Hebben we een plan B?

In deze tiende en laatste aflevering van deze serie van Nattigheid bespreken we de meest dramatische scenario’s met drie kenners: weerman en glacioloog Peter Kuipers Munneke, directeur van onderzoeksinstituut Deltares Annemieke Nijhof en landschapsarchitect Eric-Jan Pleijster van LOLA Landscapes, dat een Plan B voor Nederland heeft getekend. Deze gesprekken worden gelardeerd met fragmenten uit de voorstelling ‘Hoogtij’ van Patrick Nederkoorn, over hoe wij omgaan met inconvenient truths als klimaatverandering. De voorstelling reist tot najaar 2023 door het land. Op nattigheid.nl lees je meer over Plan B van LOLA Landscapes.

FEESTELIJKE FINALE

Op vrijdag 28 oktober om 20u vieren we met een opbeurende talkshow de seizoensfinale van Nattigheid in het theater van de OBA, de openbare bibiotheek aan de Oosterdokskade 143 in Amsterdam. Met oa historicus Herman Pleij over hoe het water Nederland en de Nederlanders heeft gevormd, met Kirsten van Santen over het wildzwemmen en met een performance van sound artist Tristan Visser die onderwater muziek maakt met walvissen. Er is een waterquiz waar je kaartjes voor ‘Hoogtij’ kunt winnen en we sluiten af met een flesje Rainbeer, bier gemaakt van regenwater. Dit wil je niet missen! Koop snel hier je kaartjes: https://tinyurl.com/xxhzm9se

Nattigheid.nl | patricknederkoorn.nl

Plan B: NL2200

‘De natie voorheen bekend als Nederland’ is de ondertitel van Plan B, een ontwerp van het Rotterdamse bureau LOLA Landscapes voor een mogelijk Nederland in 2200, als de zeespiegel enkele meters is gerezen. Het is zeker geen vlucht, zegt mede-oprichter Eric-Jan Pleijster in de podcast, en zeker ook geen doemscenario, maar juist om poging om vooruit te denken en ons een beeld te vormen van hoe we dan in dit land kunnen wonen.

LOLA zegt dit over Plan B:

“Plan B envisions a Netherlands without dikes. It doesn’t focus on engineering dikes and dams, or constructing gigantic landfills with fossil materials from natural landscapes. Plan B uses accelerated sea level rise to leverage the rebuilding of a new Netherlands by using the driving forces of nature.  In this future the Dutch would live on a logical location: above sea level, not below it.

Living above sea level means a shift of the coastline to the east of the country. The inhabitants of the lower parts of the country will have to move themselves and all facilities, infrastructures, and employment opportunities to the east. Along this eastern coast, the economic heart of the country will be reconstructed.

The remainders of the west coast will be maintained and strengthened to develop a marine lagoon with the protected remnants of the historic cities and villages. In accordance with their tradition of water management, the citizens of ‘Waterland’ will develop the lagoon for residential areas, fisheries, aquaculture, recreation, nature and energy.

Plan B NL2200 is not a defeat, although plan B might look alarming at first sight. It pictures a positive outlook for the future of the Netherlands, in which  the Dutch deal with water in a different way. Even when Plan A (realizing the Paris agreements) fails or proves to be not sufficiently effective, The Netherlands can continue to exist by living with water and building with nature. The Dutch might even come out stronger.”

https://lola.land/project/plan-b-nl2200/