Dwell: post-war Rotterdam gym transformed into a domestic oasis

Dwell: post-war Rotterdam gym transformed into a domestic oasis

For the American magazine Dwell I wrote about the transformation by MASA Architects of a post-war gym in the center of Rotterdam into a polished and tranquil family home. The contrast between the rough brick and concrete of the old gym and the rich materials the architect introduced, such as bamboo, natural stone, aluminum, frosted glass and greenery, make the house a wonder of domestic architecture. The dedication to detail on the part of architect and owner is extraordinary. “I like to make something new out of something old”, the owner says. Read my story here:

https://www.dwell.com/article/villa-west-masa-architects-28ee9249

Dwell: Tight Schip in Amsterdam

Dwell: Tight Schip in Amsterdam

For the American magazine Dwell I wrote about an impressive project of 30 floating homes in the north of Amsterdam, called ‘Schoon Schip’. A group of like-minded and very motivated citizens spent a good ten years realizing their dream of a floating sustainable community. Schoon Schip is innovative in many ways – in the design and building process, in the choice of materials, in the energy supply and as a social experiment. “For most of us, this is the first home we’ve owned and the first house we built ourselves. It wasn’t easy.” Read my reportage here:

Dwell: a crisp Belgian home with concrete curtains

Dwell: a crisp Belgian home with concrete curtains

“Jo Vanweert knew two things when he decided to build his first home: It would be on the highest point in his small hometown of Bilzen, Belgium, where his family has lived for generations, and it would be designed by his cousin Jan Vanweert, an architect 11 years his senior. Jo told his cousin he wanted a house that had clean lines inspired by classic modernism and that took advantage of its hilltop site.

(Text continues under image)

“What his cousin delivered has a modernist rigor tempered with a surprising softness, a twist that turned out to be perfect for the younger Vanweert’s evolving family.”

Read my report from Bilzen, Belgium on the house with the concrete curtains for Dwell: Dwell Belgium mei juni 2020

Dwell: Coastal house expands to accommodate three generations

Dwell: Coastal house expands to accommodate three generations

For the American magazine Dwell I wrote a piece about an intriguing house in Schoorl designed and built by its owners, the couple Ayla van Geest and Jordie Kuin, together with Ayla’s parents. By expanding an existing house they made space for three generations – and for their French bulldogs Bullie and Cooper! Ayla and Jordie furnished their well-designed expansion with lots of ‘pre-loved’ building materials. 

Read the story on the Dwell site or as a pdf: Dwell Schoorl Jan 2020