Podcast De Architect: zorgzame gebouwen, met Johannes Robbrecht en Ellen van der Wal

In deze reeks podcasts van De Architect spreken hoofdredacteur Merel Pit en ik met architecten en ontwerpers die zich bezig houden met zorgzame gebouwen en interieurs. De vergrijzing gaat hard, dus ook de behoefte aan betere oplossingen voor woningen en gezondheidszorg.

In de tweede aflevering zijn Johannes Robbrecht van Robbrecht en Daem en Ellen van der Wal van Vakwerk Architecten te gast, die beiden ziekenhuizen ontwerpen. Dat is een uitermate complexe opgave. Ellen bouw regelmatig hele afdelingen na 1:1 in karton zodat zowel de ontwerper als de medewerkers begrijpen hoe de ‘flow’ voor de patiënt en voor henzelf is. Johannes werkt nu aan zijn eerste twee ziekenhuizen, het ZNA Cadix ziekenhuis in Antwerpen en het Jessa aan de rand van Hasselt.

Ellen van der Wal (foto’s David Meulenbeld)
Johannes Robbrecht